Rosberg számára Hamilton legyőzése a győzelemnél is nagyobb elégtétel

írta: M4Sport
2016. július 18. 18:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Magyarországra még bajnoki éllovasként érkezik – na és utána? Nico Rosberg pontelőnye elolvadásáról, az elmúlt hetek megpróbáltatásairól, valamint a Lewis Hamiltonhoz fűződő, a látszólagosnál sokkal szorosabb kapocsról beszélt.

Barcelonai ütközésük óta 43-ról 1 pontra olvadt az előnye Lewis Hamiltonnal szemben, az előző két verseny leintése után egyaránt 10 másodperces büntetést kapott – előbbit saját, utóbbit csapata (versenymérnöke) hibájából –, ráadásul legutóbbi két újabb koccanásukból is rendre ő jött ki vesztesen. Nico Rosberg ennek ellenére mégsem ideges – vagy legalábbis próbálja leplezni bosszússágát.

Az angol Guardian munkatársát a Mercedes brackley-i bázisán fogadta egy beszélgetésre, ahol elismerte, időnként azért ő is elbizonytalanodik. „Kiválóan érzem magam. A Lewisszal való küzdelmünk folytatódik. Én is csak ember vagyok. Az emberek néha elfelejtik ezt, amikor a gyors autókat nézik a tévében. Én is szoktam ideges lenni, van, hogy félig üresnek látom a poharat, és a nehéz pillanatokban olykor kételkedem önmagamban is. Például tavaly Austinban, amikor elveszítettem a bajnoki címet” – fogalmazott Rosberg.

Elmondása szerint most azonban a szezon elején szerzett négy győzelme után sem tudja kihozni a sodrából, hogy előnye gyakorlatilag elfogyott. „Sosem könnyű. Ausztria után kicsit tovább tartott, mire továbbléptem, hiszen tovább is beszéltek róla a médiában. Ha a bajnokságot és a pontokat nézem, akkor ez nagy csalódás, hiszen miközben negyven pontnál is többel vezettem már, most csupán egyetlen pont az előnyöm. De én nem ezzel foglalkozom, ez nincs hatással rám semmilyen formában.”

„Mindig próbáltam emlékeztetni magamat arra, hogy maradjak a valóság talaján. Az nem lehetséges, hogy egy ilyen sorozat örökké tartson. Mindig vannak nehéz időszakok” – magyarázta.

Nico Rosberg

Megtörni az ellenfél lendületét

Az időszakosság a legjobb szó a Hamiltonnal vívott párharcára. 2014 óta csatájuk igazi hullámvasút, amelyen ha egyikük a magasban, másikuk a mélyben van éppen, miközben a szerencsés és balszerencsés periódusaik is sorra váltják egymást. Az eredményt pedig az szokta meghatározni, ki mennyit képes kihozni és a nehéz és a szerencsés időszakokból, valamint meddig képes elnyújtani a sikeres időszakot.

„A lendület sokat számít. Láthattuk ezt Lewisszal és velem 2014-ben is. Mindig hullámzó volt a teljesítményünk. Furcsa ez, de el kell jönnie a pillanatnak, amikor a hullám véget ér. Persze nehéz az olyan versenyek után, mint a silverstone-i. A második hellyel még együtt tudtam volna élni, de hogy pontokat veszítsek és csak harmadik legyek… Ez nehéz volt” – ismerte el.

Rosberg ettől függetlenül Magyarországra is magabiztosan érkezik. Ha a hungaroringi futam nem is dönt a bajnoki cím sorsáról, mégis meghatározó lehet. Amennyiben Hamilton ismét legyőzi csapattársát, idén először a tabella élén áll majd – aminek jelentősége már csak lélektani szempontból sem lenne elhanyagolható.

Egyesek már 2015 végén leírták Rosberget, mondán, az volt az ő utolsó esélye. Elmondása szerint azonban a bajnok Keke Rosberg fiaként sem érzi úgy, hogy cím nélkül nem érne annyit a pályafutása. „Nagyon sikeres voltam eddig, és remélem, hogy még sikeresebb lehetek. Az álmom, hogy világbajnok legyek, és most harcolok is ezért. Mindent beleadok. Ez egy különleges időszak, majdhogynem egyedülálló az F1 történetében, hiszen ilyen régóta ennyire domináns az autónk. Minden egyes versenyen a pole-ban lehetek, és ha jól csinálom, nyerhetek is. Ez egészen valószerűtlennek hat.”

„Én nem gondolok arra, hogy a mostani a legnagyobb esélyem. Egyszerűen csak egy nagy lehetőség. Természetesen sokat lendít a motivációdon, ha a győzelmekért harcolhatsz. Ha a 12-13. helyekért csatáznánk, az nem ilyen lenne. A bajnoki címért küzdeni hihetetlenül intenzív harc. Nagyon gyorsan kell tanulnod, és én sokat is tanultam, nagyot fejlődtem. Vezetés szempontjából nem sok minden változik, de annyira nehéz helyzet ez, mivel végig egymás ellen harcoltok. Ez egy különleges kihívás. Nem könnyű megtalálni a helyes utat. Felelősséggel tartozom a csapatért, nekik pedig a konstruktőri cím a fontos, de ott van a mi egónk, a mi céljaink, ami megnehezíti ezt.”

Nico Rosberg

A siker értékét Hamilton legyőzése adja meg

Rosberg nem csinál titkot abból, hogy Hamiltont tekinti a legnagyobb ellenfelének, többször is hangoztatta már, hogy számára ő a mérce. Ennélfogva ha ellene nyerné meg a bajnoki címet, az csak még édesebbé tenné számára a sikert. „Legyőzni Lewist… nos, ő az egyik legjobb ellenfél. Azon ellenfelek egyike, akiknek a legyőzése óriási megelégedéssel tölt el, mivel ő egy világbajnok. Rendkívül tisztelem őt, de tény, hogy jelenleg nem vagyunk a legjobb barátok.”

És ezzel elérkeztünk a közös múlthoz, amely igazán különlegessé teszi az egymást gyerekkoruk óta ismerő két versenyző vetélkedését. „Ez okozza a nehézséget. Mindketten versengő típusok vagyunk, ami megnehezíti, hogy barátok legyünk, hiszen ez a versengés rendkívüli. Régen is így volt. Ki eszik meg több pizzát? Ki ér oda hamarabb a lifttől a hotelszobába? Minden téren versenyeztünk, azonban ott nem szólt közbe sem a csapat, sem a média, sem a pénz. Ez teszi most annyira nehézzé a helyzetet.”

Sokszor néven sem nevezik egymást, amikor egymásról beszélnek – Rosberg ehhez képest idén gyakran hangoztatja, hogy számára a háromszoros világbajnok az igazi mérce. Ezt a Guardian munkatársa is fölvetette neki. „Ez nem tudatos dolog, de értem, miről van szó. Elismerem az eredményeit. Nagyszerű dolgokat csinált eddig, és le is győzött engem. Most vissza kell vágnom, és ez óriási kihívás” – jelentette ki.

Most, hogy a bajnokság kis túlzással újraindul, Rosberg bizonyíthatja, nem olyan fából faragták őt, aki meghátrálna az efféle nehézségek láttán.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

schumi-1
#2 schumi-1 2016. július 20. 02:02  

Ez a "valami csoda" csak a Mercin mullik.... :D (Y)

Sebees
#1 Sebees 2016. július 19. 08:53  

Rosbergnek Hamilton a mérce. Ezzel már el is ismerte hogy Hamilton a jobb. Innen mindig is hátrányban lesz, még ha valami "csoda" folytán idén bajnok is lenne.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat