Szezonelőzetes (11.): Merészséggel a veszélyek ellen – megrendül-e a Mercedes?

írta: M4Sport
2016. március 16. 16:05
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Mesterhármasra készül a Mercedes és Lewis Hamilton is 2016-ban. Bár a németek merész filozófiával tesznek meg mindent uralkodásuk meghosszabbításáért, a brit versenyző pedig 2015-ben mentális fölénybe került Nico Rosberggel szemben, végső sikerükre így sincs garancia. Szezonelőzetesünk új részében a csillagosok fölényéről értekezünk, valamint a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyeket vesszük számba.

SzezonelőzetesVan-e még feljebb? – tettük fel a kérdést a Mercedes 2014-es elképesztő dominanciája után. Mivel újabb elsöprő győzelmek jelentették a határozott választ, 2016 előtt úgy fogalmazzuk meg ugyanezt a kérdést, hogy közben van egy sejtésünk a válaszról: igen, még mindig van feljebb…

Sokat kapott az elmúlt két esztendőben a német(-brit) csapat, hogy egyhangú győzelmeikkel tönkreteszi a sportágat, ám két dologgal mégis meg kell védenünk őket. Egyfelől nem az övék az első hasonló dominancia az F1 történetében (még ha az egyik legerőteljesebbnek ez is számít), ráadásul hogy a sportág ott tart jelenleg, ahol, arról nem a csapat autóján dolgozó szakemberek tehetnek. Őket az elmúlt években mutatott teljesítményük kapcsán csakis elismerés illetheti.

És korántsem biztos, hogy ennek közeleg a vége. A Mercedes uralmának alapját ugyanis az az egérút jelenti, amit még az új szabályrendszer bevezetése előtt nyertek riválisaikkal szemben, és amelynek létezésére újabb és újabb jelek figyelmeztetnek mind a mai napig. A németek még Ross Brawn, Bob Bell és Norbert Haug vezetésével kezdték meg a felkészülést az új korszakra – mindenki másnál korábban, már 2011-ben. (Bizonyos szempontból némi szerencséjük is volt azzal, hogy akkoriban nem voltak részesei a bajnoki címért zajló csatáknak.) Előrelátó és átgondolt programjuk eredménye lett, hogy miközben 2014 első tesztnapján egyes riválisok még azt sem tudták, hogyan is szereljék össze a teljesen új és feltérképezetlen technikát, ők már az első perctől tucatjával falták a köröket, mintha már évek óta ezekkel az autókkal és motorokkal versenyeznének.

És valami hasonló szintkülönbség érződött most, a 2016-os téli felkészülés alkalmával is köztük és a többiek között. De nemcsak a teljesített nagyjából 20 versenytáv volt ijesztő velük kapcsolatban, hanem az a tény is, hogy a Mercedes továbbra is képes olyan előre gondolkodni, amennyire jelenleg gyakorlatilag senki más. Nagy előnyüknek köszönhetően megtehették, hogy már a 2015-ös Olasz Nagydíjon előkészítsék az idei erőforrás alapjait, tavalyi fejlesztési pontokat felhasználva hozzá, megtakarítva ezzel az ideieket. És kitűzhették célul azt is, hogy annak ellenére négy erőforrással teljesítsék 2016-ot, hogy a 21-re bővített naptár öt használatát engedélyezi. „2017-re úgyis el kell érnünk ezt a szintet” – indokolt az egyik mérnökük.

Na igen, még el sem kezdődött 2016, ők már 2017-re gyűjtögetik az előnyüket… Mi ez, ha nem elegáns abszolút fölény?

Lewis Hamilton

Támadásba menekülve – címvédőtől szokatlanul innovatív a W07-es

Mindez persze még távolról sem jelenti azt, hogy 2016 is egy egysíkú Mercedes-év lesz, amelyben valamely riválisnak egy-két elhullajtott morzsa jut csupán. A félelmetes inkább az, hogy ezzel ők maguk is pontosan tisztában voltak, amikor nekiláttak az idei projektnek. Toto Wolff sportigazgató már a múlt év végén jelezte, támadással védekeznek: eszükben sincs ülni a babérjaikon, merész és innovatív autóval rukkolnak elő. És a W07-es be is váltotta ezen ígéreteket.

A gép számos téren megújult sikeres elődjéhez képest, olyan apróbb ötletes megoldásokat felvonultatva, melyek kifinomultsága ugyancsak azt hirdeti, a csapat fölényes helyzetéből adódóan bizony minden részletre oda tudott figyelni. A két téli teszthéten aligha láthattunk csapatot, amely nagyobb ütemben pakolászta föl újításait a címvédőnél. Debütált egy extrém orrkúp, mely egy továbbfejlesztett első szárnnyal és az idén minden jel szerint rendszeresen használt S-csatornával kiegészülve újította meg az autó elejét. Bemutatkoztak az extrém, több elemből álló, fogazott fordítólemezek, egy új hátsó szárny, valamint a lekarcsúsított oldaldobozok is. Utóbbit a motorborítás alatt végrehajtott módosítások tették lehetővé: a töltőlevegő-hűtő oldalról a turbó közelébe, az airbox mögé történő áthelyezésével az aerodinamikai mérnökök teret nyertek a karcsúbb kialakításra. Emellett az új autó tengelytávját is megnövelték (szemben a Ferrarival), hogy nagyobb szabadságot biztosítsanak a légáramlatok megfelelő irányításához.

A Mercedes az aerodinamika terén már az előző évben is felemelkedett a Red Bull mellé, és úgy tűnik, eszében sincs lassítani. Legfőbb fegyverét ugyanakkor továbbra is erőforrása jelenti, mely becslések szerint legalább 930-950 lóerő leadására képes (az időmérőkön pedig még ennél is többre), s amely emellett nemcsak hatékony energiafelhasználással, de első rangú megbízhatósággal is bír. Utóbbit a két teszthét nyolc napja során teljesített kilométerek igazolták: ez idő alatt két motort használtak Lewis Hamiltonék – gyakorlatilag meghibásodás nélkül.

Vannak azonban veszélyei is a tökéletesség rámenős üldözésének. Amennyiben bármelyik alapvető irányváltásuk (legyen szó akár tengelytávnövelésről, akár a hűtőrendszer átalakításáról) nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, év közben nemigen lesz visszaút a biztos megoldásokhoz. Eddigi fejlesztési hatékonyságuk ismeretében persze erre nem mutatkozik nagy esély…

Lewis Hamilton

Nekik is van gyenge pontjuk

Rések azonban így is lehetnek a Mercedes áthatolhatatlannak tűnő pajzsán – ezt már az előző két év is megmutatta. A tavalyi szingapúri hétvégén kiderült, ők is jöhetnek zavarba technikai kérdésekben, ráadásul több alkalommal (Malajzia, Monaco, Magyarország) azt is láthattuk, hogy a mezőny élén tapasztalt magányosságuk időnként visszaüthet, stratégiai baklövésekbe hajszolhatja őket. 2014-ben és 2015-ben nem kerültek akkora állandó nyomás alá, hogy kiderüljön, a végletekig feszült helyzetekben is képesek-e a tökéletességre. Ám amennyiben – mint azt ők maguk jósolják – legfőbb riválisuk, a Ferrari valóban felzárkózott rájuk, idén komoly erőpróba előtt állnak: makulátlan gépezetüket eddig nem látott intenzitással kell használniuk, és ahogy az előző szezon második felében a technika csúcsra járatásával elő-előjöttek a hibák, úgy a csapat fogaskerekei is meg-megszorulhatnak még.

És akkor még nem beszéltünk a talán a leggyengébb pontot jelentő tényezőről: a versenyzőpárosuk vetélkedéséről…

kerékcsere, bokszkiállás

Kiteljesedhet-e végre Hamilton és Rosberg párharca?

Christian Horner nemrég találóan mutatott rá Lewis Hamilton és Nico Rosberg harmadik évébe lépő (valójában már évtizedek óta tartó) különcsatája egyik legnagyobb furcsaságára. „Négy év alatt volt egy sapkadobálásuk” – jegyezte meg. És valóban, ahhoz képest, hogy a tét nem lehetett volna ennél nagyobb (bajnoki cím), merőben furcsa, hogy kettejük között egy véletlenszerű kis spái koccanástól és pár keménykedős incidenstől – no meg a csipkelődő üzengetésektől – eltekintve semmi földrengésszerű eseményt nem láthattunk.

Ez egyfelől a Mercedes-vezetőség helyzetkezelését dicséri, másfelől elsősorban a csatákból rendre vesztesen kijövő, a bőrét sok esetben talán túl könnyen adó Nico Rosberg számára kritika. Az F1 történetének leghangosabb összezördülései rendre egymással egy szinten álló, óriási egóval rendelkező versenyzők neveihez fűződött, s miután a Mercedes párosánál már két szezon óta hiába várjuk azt a bizonyos „ősrobbanást”, akaratlanul is el kell gondolkodnunk azon, náluk vajon az erőviszonyok vagy az egók terén hiányzik az egyenrangúság…

2016 azonban még mindig meghozhatja a változást. Az a Horner által említett sapkadobálás (na meg főleg az azt megelőző történések) ugyanis az év utolsó három hétvégéjére fordulatot hoztak. Nico Rosberg megrázta magát, s az engedelmes jófiú-énjét kicsit háttérbe szorítva jelezte, kemény és ellenállhatatlan is tud lenni. Most az a kérdés, 2016-ban, újra tétre játszva is képes-e erre, s ha igen, ezzel mennyire tudja kizökkenteni Lewis Hamiltont. A háromszoros bajnokra ugyanaz áll, mint csapatára: legutóbb úgy nyert, hogy megizzasztani csak ideiglenesen sikerült őt ellenfeleinek, így az nem derült ki, mennyire bírja tartósan is az állandó kőkemény támadást. 2014 azt sugallta, komolyan meg tudja viselni őt egy nem várt vereség – most kiderülhet, változott-e a helyzet azóta.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonA válaszra a Ferrarinál is kíváncsian várnak. A két versenyző vetélkedéséből ők (és a többiek) eddig csak egy-egy futamon tudtak profitálni, ám egy feszültségekkel teli idényben, melyben ráadásul tempó tekintetében is közelebb kerülhetnek hozzájuk, beindíthatnak egy olyan folyamatot, aminek bekövetkezésétől már 2014 óta rettegnek Toto Wolffék: a Hamilton, Rosberg csata akár a Mercedes kárára válhat, megmérgezheti a légkört és a sikerek alapját jelentő harmóniát is megbonthatja. Az osztrák nem véletlenül jelentette ki már az előző idény végén: ha erre sor kerül, elgondolkodhatnak valamely versenyzőjük leváltásán. (Pascal Wehrlein már lesben áll.)

2016 Hamilton számára „csak” az uralkodás meghosszabbításának esélyét kínálja. Az esélyt, hogy Sebastian Vettelt utolérve négyszeres bajnokká váljon, hogy a némethez vagy Michael Schumacherhez hasonlóan az ő neve is egy külön korszakot fémjelezzen. Rosberg számára viszont ez az év minden bizonnyal az utolsó esély. Két bajnoki vereség után egy harmadik végleg padlóra küldheti őt: örök időkre ráégne a „második számú” bélyege, s ebből kilépni már aligha lesz képes. Ha viszont idén ő nyer (akár bajnoki címet, akár csak a házi párharcot), egy csapásra visszanyerhet – szinte – mindent, amit az elmúlt két szezonban elvesztett…

Mi csak abban bízhatunk, hogy ettől motiválva kettejük vetélkedésében végre bekövetkezik az az áttörés, amelyre két éve hiába várunk, amely állandósítja a 2014-es bahreini „kés a fogak között” birkózásokat, és amely a sportág legnagyobb klasszikusai közé emelheti eddigi, időnként ellangyosodó vetélkedésüket. Akár lesznek új ellenfeleik, akár nem.

Sorozatunk eddigi részei:

Szezonelőzetes (1.): Újoncként is profik – a miért a Haasnak összejöhet

A Haas emberei

Szezonelőzetes (2.): Profi F1-es csapattá válni – a Manor újrakezdi

Szezonelőzetes (3.): A McLaren ígérete szép szó – ha megtartják, úgy jó

Szezonelőzetes (4.): Idén is megélhet-e a Sauber más csapatok betlijéből?

Szezonelőzetes (5.): Dobogós remények, sorsdöntő küzdelem a Toro Rossónál

Szezonelőzetes (6.): Középpontban a motorfejlesztés a Renault átmeneti évében

Szezonelőzetes (7.): A Force India megtartaná a tavaly év végi lendületét

Szezonelőzetes (8.): Korlátok között – mire lesz elég „az eddigi legjobb Red Bull”?

Szezonelőzetes (9.): A Williams a győzelembe menekülne

Szezonelőzetes (10.): A Schumacher-korszak már a múlt – vizsga előtt a Ferrari!

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cmccf
#3 cmccf 2016. március 17. 08:08  

"És korántsem biztos, hogy ennek közeleg a vége...", persze,hogy nem, nem versenyezni akarnak, csak simán nyerni. Mennyivel izgalmasabb lenne ha a RB-ban is ugyanaz a motor lenne mint az övékben. Egyébként csodálkozom, hogy az EU nem lép sem a Mercire sem a Ferrarira, ui. nem tolerálható a kereskedelmi tevékenységük, ha a piacon megjelennek, nem szabhatják meg, ki vehet, ki nem. Aki leteszi az árát, azt ki kell szolgálni ! Ha nem akarnak adni, rendben van, csak ők, és senki más. Ezért baj, hogy motorgyártók uralkodnak az F1-ben ! Amúgy remélem Rosberg tényleg összekapja magát, és mer kockázatot is vállalni az eredményességéért. Hamilton no comment,

terma48
#2 terma48 2016. március 16. 19:32  

Gyerünk fiúk, versenyezzetek, harcoljatok! Győzzön a jobb, fontos a szerencse is, nemcsak a tudás. Én Hamiltonnak szurkolok a F1-be érkezése óta, de azért igyekezz Nicó Te is! Hajrá Lewis! Engem csak a pályán mutatott teljesítményed érdekel, az azon kívüli a magánügyed.

elixir
#1 elixir 2016. március 16. 18:53  

Reszemrol szanalmas merci nyalogato cikk !FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta