Titkok az F1-es vezetésről – ez teszi a jó versenyzőt!

írta: M4Sport
2016. január 07. 12:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Túl könnyű manapság a Forma–1-es versenyzők dolga – kapja meg újra és újra a kritikát a királykategória. De vajon mennyire tudjuk, pontosan mi is a versenyzők dolga? James Allen szakíró blogján Valtteri Bottas és a Force India főmérnöke, Tom McCullough segítségét kérte ennek feltárásához.

Ha a Forma–1-es versenyzők teljesítményének értékeléséről van szó, nincs könnyű helyzetben a szurkoló. Miután a résztvevők egy szűk cockpitbe préselve, arcukat eltakaró sisakban végzik munkájukat, nem könnyű figyelemmel követni, pontosan mi mindent is csinálnak vezetés közben, milyen stílusbeli különbsége vannak közöttük, s mikor mekkora fizikai terhelésnek vannak kitéve. Hogy ki számít igazán jó versenyzőnek, persze a köridőkből, egy-egy manőverből és az eredményekből kiderül – de amikor egy csapat hosszabb távra próbál elkötelezni valakit, ennél azért meggyőzőbb érvekre vágyik.

Tom McCullough, a Force India vezető mérnöke szerint a jó versenyzőket ennél apróbb különbségek emelik a többiek fölé. „Mi mindig olyan versenyzőket keresünk, akik hallgatnak ránk, úgy járnak el, ahogy tanácsoljuk, és akik aztán a megfelelő kérdésekkel állnak elő. Egy versenyzőnek nem elég csak az alapokat ismernie. Sokan el tudnak vezetni egy versenyautót viszonylag gyorsan, de csak kevesen képesek ugyanezt folyamatosan megtenni, nehéz körülmények között, hétvégéről hétvégére kihozni mindent az autóból” – mutatott rá a szakember James Allennek.

Tim Wright, Sergio Pérez és Tom McCullough

A következetesség teszi a jó versenyzőt

A mérnököknél aligha ismeri bárki is jobban a versenyzőket: miután munkájuk lényegét a teljesítmény optimalizálása jelenti, folyamatosan elemzik a pilóta munkáját is, pontosan tudják, milyen stiláris vonásokkal rendelkeznek, mik az erősségeik és gyengeségeik, valamint mi kell nekik a maximum eléréséhez. „Alapvetően minden versenyző ugyanazt csinálja, de korántsem mindegy, hogyan teszi, hogyan manipulálja az autót, hogyan helyezi át a kocsi súlypontját. A különbséget az jelenti közöttük, miként képesek átvinni az autójukat a lehető leggyorsabb módon egy kanyaron” – magyarázta McCullough, majd részletezte a manipuláció jelentését is. „Hogy az autó a kigyorsításnál hogyan fordul egyenesbe, a versenyző döntésétől függ: mekkorát fékez, mennyire kormányoz, valamint mikor és mennyire lép rá a gázra annak érdekében, hogy elfordítsa autóját. Hogy milyen keményen taposol a fékpedálra, a fékegyensúlytól is függ, minél keményebben, annál jobban tudod elfordítani a kocsit. A sebesség, amelynél a kormányt elmozdítod, pedig hatással van a kocsi súlypontáthelyezésére. Minden ezen mozdulatokon múlik. Ezek segítségével a versenyző képes játszadozni a súlyponttal, terhelni és tehermentesíteni a gumikat, ami segít neki a kanyarodásban.”

A 2015-ös szezon bajnoki 5. helyezettje, Valtteri Bottast a mezőny egyik ígéretes tehetségeként tartják számon. Szerinte a jó versenyzőt egyszerre jellemzi az ösztönösség és az intelligencia. „Minden a részleteken múlik, hogy mennyire érzed az autót, mennyire érzed magad egynek vele” – magyarázza. „Általában ha megvan a megfelelő érzés, gyors vagy. Itt minden az érzésről, valamint az előre tervezésről szól.”

Persze az egyes versenyzők stílusától is függ, a finn által említett részletek tekintetében pontosan minek is kell leginkább stimmelnie. „Számomra a két pedál sokkal fontosabb, mint a kormány” – árulja el Bottas. „Az autó egyensúlyát nagymértékben befolyásolhatod a pedálok révén. Egyes kanyarokban ha jól bánsz a pedálokkal, szinte végig egyenesben tarthatod a kormányt. A fékezés jelenti a kanyarodás egyik legfontosabb részét. Érezni kell az abszolút határt, közel a blokkoláshoz, de anélkül, hogy túlságosan blokkolnád a kerekeket. Precíznek kell lenned a kanyarodásnál a fékpedállal, megfelelően kell fölengedned azt. Fékezéskor sokat számít, mennyire hepehupás az aszfalt, agresszívnek kell lenned, de vissza is vehetsz. A kulcsfontosságú az, hogy megtaláld az autó egyensúlyát, a tökéletes sebességet, amit beleviszel a kanyarba, valamint hogy megfelelően engedd fel a féket.”

Azoknak a versenyzőknek, akik különösen kifinomult technikával fékeznek, nem feltétlenül tett jót, hogy 2014-től az új motorokkal együtt bevezették az elektronikus hátsó fékrendszert, mely beszámolók szerint nagyban megváltoztatta a korábbi fékezés-érzést. Mindez azonban főként az első szezonban okozott problémát. „A fékek terén nincs igazi különbség, mert az energia-visszanyerő rendszerek már annyira pontossá váltak, hogy nem igazán érzed a hatásukat. Mindent a fékerő elosztásával függ össze. Ha előretolod a fékegyensúlyt, minden változik vele” – magyarázza a Williams versenyzője. „Szerintem én egészen jó vagyok az autó elfordításakor, valamint megfelelően választom meg, hogy milyen tempót vigyek át a kanyarokon, amivel még nem rontok a kigyorsításon. De ez mindig attól függ, mi következi az adott kanyar után. Ha egy hosszú egyenes, bizonyos dolgokat másképpen kell csinálnod, mint amikor egy következő kanyar jön.”

Valtteri Bottas

Egy sport, de két kategória: időmérő és verseny

McCullough és Bottas elmondásából kiderül, igazi kötéltánc a versenyautó vezetése – ez azonban nem merül ki az érzékek és ösztönösség játékában, hiszen egy versenyzőnek emellett számos más dologra is figyelnie kell. Napjainkban sok bírálat éri az F1-et, mert túlságosan „spórolóssá” vált, a versenyzőket pedig a mérnökök irányítják. McCullough szerint azonban ez a fajta hangsúlyeltolódás mindig is jellemző volt. „Akárhányszor változnak a szabályok, bizonyos dolgok könnyebbé vagy nehezebbé válnak. A mostani autók mellett talán a legmeghatározóbbá az a képesség vált, hogy úgy vidd át az erőt az óriási forgatónyomaték mellett, hogy azzal nem teszed tönkre a gumikat. A tesztek során sokszor láttunk úgy megpördülni versenyzőket, ahogy a V8-as motorokkal sosem. Akkor ugyanis nem volt ekkora forgatónyomatékuk” – állította ellentétbe a két korszakot a szakember.

A versenyzőknek persze manapság egy dologban cseppet sem változott a helyzetük: egyszerre kell jól teljesíteniük két egymástól teljesen eltérő műfajban, az időmérő edzéseken és a versenyeken. „Az időmérő edzés arról szól, milyen gyorsan tudsz körbeérni egyetlen alkalommal” – mondja Bottas. „Ilyenkor tökéletesíteni kell a kört, optimalizálni a gumik hőmérsékletét. Mindez a pályáktól is függ. Nem lehetsz túl agresszív a gumikkal a kör során, mert esetleg ezzel veszítesz a kigyorsításoknál az utolsó szektorban. Mindig előre ki kell számítanod, hogy tiszta köröd legyen, amely során mindvégig a határon vagy.”

Az időmérő edzés igazi sprintszám, ahol a pillanatnyi formán múlik minden, s ahol a rövidség miatt minden apró részletnek meghatározó szerep jut. Mindez komoly nyomást is jelent a versenyzők vállán, s ennélfogva tökéletes mentális állapotot is megkövetel. „Amikor tudod, hogy a következő lesz az a bizonyos kör, a koncentráció terén egy új szintre lépsz a szabadedzések köreihez képest. És ha fejben is minden rendben van, minden könnyűnek érződik, egyszerűen csak pontosan végig kell csinálnod minden kanyart, ahogyan kell” – magyarázta a finn.

A futam ezzel szemben már hosszútávú versenynek számít, ahol nem feltétlenül a határon való táncolás, sokkal inkább az energiák megfelelő beosztása, a taktikusság, az előrelátás játsza a főszerepet. „A versenyen hatvan-hetven körön keresztül neked kell a leggyorsabbnak lenned – ez egy teljesen más történet” – erősíti meg Bottas is. „Mindent ki kell számolnod. Hogy mennyire nyomhatod, mikor nyomhatod, hol kell inkább spórolnod a gumikkal, és hogyan. Emellett a motorral is játszanod kell. Attól függően, hogy védekezni kényszerülsz vagy támadni akarsz, a megfelelő helyeken kell felhasználnod a kinetikus energiát. Nagyon sok dologra figyelni kell. Korántsem arról van szó, hogy végig csak tövig nyomod a gázt – manapság ily módon nem jutnál messzire a Forma–1-ben.”

McCullough úgy véli, az a jobbik eset, amikor e két ellentétes műfajból a versenyző előbbiben, azaz az időmérőkön a jobb – szerinte ugyanis minden más erre épül fel. „A határon vezetni egy versenyautót, amikor a leggyorsabb köridő elérése a cél kevés benzinnel és új gumikkal a legfontosabb képesség. Meg kell találni a tapadás határát, nem szabad túllépni rajta, meg kell érteni, hogyan kell fölmelegíteni a gumikat egy körön, mennyire kopnak el ez idő alatt. Ezek olyan képességek, melyek meghatározzák a rajtrácson való helyzetedet, ami pedig a versenyed alakulását. A futam napján következetességre van szükséged, miközben az autód kevésbé tapad. De a versenyre könnyebb felkészíteni a versenyzőket, miközben gyorsabbá tenni őket az időmérőn már nagyon nehéz. Több olyan versenyző van, aki vasárnaponként gyors, mint aki szombatonként” – állapította meg.

Szerinte egyébként a másik legfontosabb versenyzői tulajdonság a tanulási képesség. „A lényeg, hogy minden egyes időmérő edzésen képes legyél kihozni a maximumot az autóból, a versenyen pedig tudj erre építkezni. Mi azon vagyunk, hogy a versenyzők minden egyes nap úgy távozzanak a pályáról, hogy tanultak valamit. Akár jó, akár rossz dolgok történtek velük, ha nem voltak gyorsak az időmérős körükön vagy csak egyetlen kanyarban, érteniük kell, hogy miért. Ha ugyanis nem teszik, újra el fogják követni ugyanazokat a hibákat.”

Ferrari boxfal

Tanulni nem szégyen

Ami a versenyre, a vezetésre való felkészítést illeti, a Force India mérnöke egyébként úgy érzi, ezen a téren még bőven vannak kiaknázatlan területek a Forma–1 előtt. A sportágban sem a mentális, sem a vezetéstechnikai tréningek nem számítanak elterjedtnek. Romain Grosjeanról köztudott, hogy 2012-es balesetei óta rendszeresen jár sportpszichológushoz, ahogyan korábban Felipe Massa is elismerte, kérte már szakember segítségét. Esetük azt bizonyítja, olykor kimondottan sokat javíthat egy versenyző teljesítményén az efféle pluszsegítség. De ugyanez áll a vezetési tréningekre is: korábban Juan Pablo Montoya beszélt arról, mekkora előrelépést jelentettek számára pályafutása elején a Jackie Stewarttól vett leckék.

„Nálunk ez nincs meg ilyen magas szinten” – állapítja meg a tréningekről Bottas. „A gokartban, az utánpótlás-kategóriákban komoly segítséget jelenthet, ha van egy sokkal tapasztaltabb ember melletted, aki tudja, hogyan kell vezetni az autót, aki feltárhatja előtted a titkokat. A gokartból a Forma–Renault-ba vagy a Forma–3-ba lépni például komoly ugrást jelent, ilyenkor nagyon sokat kell tanulnod. Én sosem fordultam igazi vezetéstechnikai trénerhez, de az elmúlt pár évben eltöltöttem pár napot Rob Wilsonnal, aki szerintem a legjobb ebben a szakmában” – árulta el Bottas.

McCullough mindeközben úgy véli, a versenyzőképzés szempontjából ez a jövő útja az F1 számára. „Az F1 elég későn vette észre az efféle tréningek jelentőségét. És nemcsak a vezetői képességekről van szó, a versenyzőnek meg kell tanulnia, hogyan teljesítsen egész idő alatt magas szinten” – hívta fel a figyelmet.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához