Todt: Schumacher viszonyítási pontot jelentett a Ferrari számára

írta: M4Sport
2016. március 02. 17:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jean Todt úgy érzi, Michael Schumachernek jóval mélyebbről kellett fölemelnie a Ferrarit, mint most Sebastian Vettelnek. A Scuderia volt csapatfőnöke egy interjúban elárulta, miért a hétszeres bajnok volt a legideálisabb választás a vörösök számára – de természetesen a német síbalesete is szóba került.

Jean Todt és Michael Schumacher. Csapatfőnök és versenyző, két vezér, örök szövetségesek, barátok. Nevük a Ferrarinál eltöltött 11 közös szezon megannyi sikerének és emlékezetes pillanatainak köszönhetően örökre összeforrt. Nem csoda hát, hogy a 70. születésnapját nemrég ünneplő francia a német Sport Bildnek adott interjújában Schumacher volt az egyik központi témája.

„Ma Sebastian Vettelnek négy, Lewis Hamiltonnak három világbajnoki címe van. Michaelnek pedig annyi, mint kettőjüknek együttvéve. Ez is megmutatja, micsoda teljesítmény volt ez részéről” – méltatta volt főnöke a rekordbajnokot. Majd elárulta, úgy érzi, miután 1993-ban kinevezték a Ferrari csapatfőnökének, Schumacher megszerzése volt a legfontosabb lépése. „Számomra csak egyetlen versenyző létezett, aki újra bajnokká tehette a Ferrarit. A tehetség, a tudás és a hűség kombinációját jelentette. Emellett pedig viszonyítási alapot a mérnökök számára. Amikor rosszul megy nekik, az olaszok hajlamosak – és ezt láthattuk is az elmúlt években – egymást hibáztatni. A karosszéria építője azt mondja, a motor a hibás, a motormérnök pedig hogy a karosszéria rossz. Vagy hogy nem elég jó a versenyzőnk. Azzal, hogy szerződtettem Michaelt, legalább ezen problémák egyikét kiiktattam.”

Mindez persze nem jelentett egyenes utat a sikerekhez. Bár az 1996-os első évében Schumacher három versenyt nyert, s egy gyengébbre sikerült autóval is megszerezte a bajnoki harmadik helyet, 1997-től 1999-ig hiába volt esélye bajnokságot nyerni, valami mindig közbeszólt. Ötödik nekifutásra aztán sikerült, s ötéves Schumacher-uralkodás vette kezdetét.

Hasonló fölemelkedésben bíznak most is Maranellóban, ám Todt szerint Sebastian Vetteléknek távolról sem kellett annyira mélyről indítaniuk az építkezést. „Amikor megérkeztem a Ferrarihoz, egy tízes skálán úgy hármast adtam volna az akkori állapotokra. Amikor Sebastian a Ferrarihoz igazolt, nagyjából hetesnél jártak. És hamar tovább tudtak fejlődni. Sebastiannak most meg kell szilárdítania a csapatot, és meg kell tenniük az utolsó lépést a fölzárkózásban. Ez egyszerűbb, mint a mi időnkben volt” – vélekedett.

Todt és Schumacher között a hosszú évek megpróbáltatásai során szoros barátság szövődött, melynek kapcsán a francia többször is elmondta, úgy érzi, mintha a volt versenyző a fia lenne. Emiatt érthető, hogy az FIA jelenlegi elnöke a hétszeres bajnok 2013-as balesete óta is minden támogatást megad Schumachernek és családjának. „Természetesen megváltozott a kapcsolatom vele azóta, de még mindig szoros ez a kapcsolat. A barátja vagyok, és a családjával, Corinnával is sokkal intenzívebbé vált a viszonyunk. Felelősséget érzek, úgy érzem, mellette a helyem” – mondta Todt.

„Jól emlékszem még rá, mennyire aggódtam a Ferraritól való visszavonulása után, amikor motorozni kezdett. De ha Michael valamit egyszer a fejébe vett, azt meg is valósította. Ezért is örültem, amikor visszatért a Forma–1-be a Mercedesszel. Tudtam, hogy Michael képes kontrollálni ezeket az autókat, miközben a motorok esetében nem voltam meggyőződve erről. Hogy végül a fejét egy kőbe beütve érte utol őt a balsors, még ma is nehezen tudom felfogni” – mondta szomorúan a Schumachert svájci otthonában rendszeresen látogató egykori csapatfőnök.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#17 Nigel 2016. március 03. 14:49  

A 71 éves Jean Todt egyébként Mickről is nyilatkozott : "Mick egy fantasztikus, nagyszerű srác. Kétség sem férhet hozzá, hogy megvan a tehetsége. Most minden azon múlik, hogy megfelelő csapatban, megfelelő körülmények között versenyez-e, és hogy hogyan bírja a nyomást".

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 14:58

sztárvorsz
#16 sztárvorsz 2016. március 03. 08:49  

Jól is választott csapatot, ott volt a McLaren is mint választás, ahol az elmúlt időkben azért több babér termett, de úgy érezte Todt képes előrevinni a csapatot, vele egyeztek a nézetei míg Ronnal nem. Lehet Ross vagy Rory sem ment volna utána a McLarenhez.

Nah Alonsonál pl sosem lehetett érezni ezt a mérlegelést a váltásainál. Ms végül a visszatérésével is a jó lóra tett, a Mercinél is elhúzódtak ugyan a dolgok, de végül idő kérdése volt a sikerük.

Nigel
#15 Nigel 2016. március 03. 08:17  
Zasalamel:
Az akkori williams kb olyan volt mint 2009-2013 között a RB, sokkal inkább egykörön voltak verhetetlenek, de versenyben már verhetőek voltak és ezt Sumiék is tudták jól és pont ezt használhatták ki. Jó persze 96-97 között még szervezés alatt volt a ferrari csapat, de végeredményben kb ugyanazok voltak a kulcsemberek mint a benettonnál.


A verseny azért más. Akár 60-70 körön át is tarthat. Jobban lehet kompenzálni a kocsi gyengeségeit, mint egyetlen körön. A Pole-király Senna például csak kétszer nyert az időmérőkön 1992-ben és ’93-ban, de nyolc futamot nyert meg ezen időszak alatt.

’96-ban a Ferrari nem tudott beleszólni a világbajnoki címért folyó harcba. ’97-ben már jobb volt a kocsi, de az esős versenyeken aratott győzelmek is kellettek MS-nek, hogy esélye legyen JV ellen még az utolsó futamon is.

Szerintem ’99 volt az első év, amikor a Ferrari tényleg jobb volt, mint a többi csapat. Bár akkor sem minden versenyen.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 08:29

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. március 03. 08:00  
Nigel:
Ross Brawn csak ’97-ben csatlakozott a vörösökhöz, MS még a John Barnard által tervezett ferrarival versenyzett végig ’96-ban. A Ferrarinál szinte mindent az alapokról kellett kezdeni, míg a Benetton már egy kész, kiforrott konstrukció volt. Bár még így sem volt egyenértékű a Williams-szel. MS például mindössze csak négy Pole-t szerzett 1995-ben, míg a csapattársa, Johnnie Herbert egyszer sem tudta kvalifikálni magát a Top 3-ba abban az évben. Hillék nem egyszer kibérelték a rajtrács első sorát, többször volt Williams 1-2 az időmérőkön.

Az akkori williams kb olyan volt mint 2009-2013 között a RB, sokkal inkább egykörön voltak verhetetlenek, de versenyben már verhetőek voltak és ezt Sumiék is tudták jól és pont ezt használhatták ki. Jó persze 96-97 között még szervezés alatt volt a ferrari csapat, de végeredményben kb ugyanazok voltak a kulcsemberek mint a benettonnál.

Nigel
#13 Nigel 2016. március 03. 07:49  
Zasalamel:
Ha belegondolunk Schumacher az akkori beneatton csapatot is vitte magával a ferrarihoz, tulajdonképpen ugyanazokkal az emberekkel dolgozott mindvégig, ebben volt ő kiemelkedő, h remek kapcsolatot ápolt a csapatával és hihetetlen jól összetudtak dolgozni.


Ross Brawn csak ’97-ben csatlakozott a vörösökhöz, MS még a John Barnard által tervezett ferrarival versenyzett végig ’96-ban. A Ferrarinál szinte mindent az alapokról kellett kezdeni, míg a Benetton már egy kész, kiforrott konstrukció volt.

Bár még így sem volt egyenértékű a Williams-szel. MS például mindössze csak négy Pole-t szerzett 1995-ben, míg a csapattársa, Johnnie Herbert egyszer sem tudta kvalifikálni magát a Top 3-ba abban az évben. Hillék nem egyszer kibérelték a rajtrács első sorát, többször volt Williams 1-2 az időmérőkön.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 07:52

Zasalamel
#12 Zasalamel 2016. március 03. 07:44  
Nigel:
Nehéz megmondani, hogy melyik volt a rosszabb kocsi. 2014-ben a Ferrari egy futamgyőzelmet sem szerzett, míg 1995-ben azért egy futamgyőzelem összejött az olaszoknak. Igaz, akkor Alesi úgy szerezte élete első és egyetlen győzelmét a vörösökkel Kanadában, hogy MS már több, mint fél perccel vezetett előtte, amikor a Benetton megadta magát.

Ha belegondolunk Schumacher az akkori beneatton csapatot is vitte magával a ferrarihoz, tulajdonképpen ugyanazokkal az emberekkel dolgozott mindvégig, ebben volt ő kiemelkedő, h remek kapcsolatot ápolt a csapatával és hihetetlen jól összetudtak dolgozni.

Nigel
#11 Nigel 2016. március 03. 07:30  
GreenHonda:
"De amikor statisztikáról van szó, akkor érdemes figyelembe venni, hogy Schumacher a ferrarihoz való átszerződésével alaposan lerontotta a Pole és futamgyőzelem statisztikáját, pedig ha a Benettonnal versenyzett volna tovább..." Szerintem így is nagyon szerencsés, hogy ilyen statisztikákig jutott, mivel 97-től 04-ig bajnokesélyes volt, utána pedig 06-ban, szóval egy év maradt ki pályafutása végéig. Ráadásul 2005-ben pont bejött az az Amerikai Nagydíj, ahol 6an indultak, így ott is kapott egy győzelmet. Nem szeretem ezeket a megközelítéseket, mert rosszabbul is végződhetett volna inkább, mintsem jobban, szóval inkább úgy kéne felfogni, milyen jó, hogy csak 96-ban és 05-ben nem volt esélye vb-re a Benettonos érája után.


Szerintem ennek a szerencséhez semmi köze sincs. Keményen megdolgozott a sikerért, komoly áldozatot vállalt.

Amikor például Fioranoban tesztelte a Ferrarit napokon át, akkor szó szerint beköltözött oda. A családjától távol volt, megszállottan, hosszú órákon át tesztelte a kocsit. Amikor pedig végzett, akkor bement a számára ott felállított edzőterembe, hogy még tovább javítsa a kondiját. Erről van is egy érdekes írás :

http://atlasf1.autosport.com/98/bel/schumacher.html

Négyszer elbukta a világbajnokságot. Szóval ha azt nézzük, hány világbajnokságot nyert, akkor tegyük hozzá, hogy egy csomót el is veszített.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 08:01

GreenHonda
#10 GreenHonda 2016. március 02. 23:07  
Nigel:
Érthető Todt ragaszkodása. Amikor rosszul ment a csapatnak (legfőképp 1996-ban), akkor sokan Jean Todt fejét követelték, de Schumacher elsőként állt ki mellette és védte meg. A jövőbeni események (eredmények) őt igazolták. Fantasztikus párost alkottak. Néhányan azt mondják, hogy MS-nek könnyű dolga volt 10 éven át a Ferrarit az élen tartani. Szerintem viszont ez sokkal nehezebb, mint egy top csapattal egy-két éven át ott lenni az élen. Ritka, hogy egy pilóta elhagyja a világbajnok csapatot, és egy vergődőhöz szerződjön. Ezt tartom különösen bámulatosnak Schumiban. Volt bátorsága a Ferrarihoz szerződni, amikor a Benettonnal még a következő évben szinte biztosan világbajnok lehetett volna. Senna mindig jobb csapathoz szerződött a pályafutása során (Toleman-Lotus-McLaren-Williams), de nem hibáztatom érte, a legtöbben hasonlóképp cselekednének. De amikor statisztikáról van szó, akkor érdemes figyelembe venni, hogy Schumacher a ferrarihoz való átszerződésével alaposan lerontotta a Pole és futamgyőzelem statisztikáját, pedig ha a Benettonnal versenyzett volna tovább... Bízom benne, hogy hamarosan pozitív híreket is hallunk majd MS-ről.

"De amikor statisztikáról van szó, akkor érdemes figyelembe venni, hogy Schumacher a ferrarihoz való átszerződésével alaposan lerontotta a Pole és futamgyőzelem statisztikáját, pedig ha a Benettonnal versenyzett volna tovább..."

Szerintem így is nagyon szerencsés, hogy ilyen statisztikákig jutott, mivel 97-től 04-ig bajnokesélyes volt, utána pedig 06-ban, szóval egy év maradt ki pályafutása végéig. Ráadásul 2005-ben pont bejött az az Amerikai Nagydíj, ahol 6an indultak, így ott is kapott egy győzelmet.

Nem szeretem ezeket a megközelítéseket, mert rosszabbul is végződhetett volna inkább, mintsem jobban, szóval inkább úgy kéne felfogni, milyen jó, hogy csak 96-ban és 05-ben nem volt esélye vb-re a Benettonos érája után.

Nigel
#9 Nigel 2016. március 02. 21:10  
qwerm:
ezért találtam én is furcsának, h ms mélyebbről jött, mint vettel. idén ha vettel az utolsó futamon bukja a vb-t, akkor ugyanolyan mélyről jöttek fel mindketten,

Nehéz megmondani, hogy melyik volt a rosszabb kocsi. 2014-ben a Ferrari egy futamgyőzelmet sem szerzett, míg 1995-ben azért egy futamgyőzelem összejött az olaszoknak.

Igaz, akkor Alesi úgy szerezte élete első és egyetlen győzelmét a vörösökkel Kanadában, hogy MS már több, mint fél perccel vezetett előtte, amikor a Benetton megadta magát.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 21:13

qwerm
#8 qwerm 2016. március 02. 20:48  
Nigel:
Azért az elég ritkán fordul elő, hogy az elvileg a Pole-ból indulónak a felvezető körben elfüstöljön a motorja. Ez a szégyen a Ferrarival esett meg ’96-ban Magny-Coursban. Schumacher volt ennek a szenvedő alanya. Elég sokszor hibásodott meg a ferrarija abban az évben, sokan támadták emiatt a Ferrari csapatfőnökét.

ezért találtam én is furcsának, h ms mélyebbről jött, mint vettel. idén ha vettel az utolsó futamon bukja a vb-t, akkor ugyanolyan mélyről jöttek fel mindketten,

Nigel
#7 Nigel 2016. március 02. 19:18  
qwerm:
megértem, h lojálisnak kell most lenni ms iránt, de azért 96-ban ő is nyert futamokat, és 97-ben elég keményen vb esélyes volt. persze tudjuk, az idő mindent megszépít.

Azért az elég ritkán fordul elő, hogy az elvileg a Pole-ból indulónak a felvezető körben elfüstöljön a motorja. Ez a szégyen a Ferrarival esett meg ’96-ban Magny-Coursban. Schumacher volt ennek a szenvedő alanya.

Elég sokszor hibásodott meg a ferrarija abban az évben, sokan támadták emiatt a Ferrari csapatfőnökét.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 19:20

JensonForPresident
#6 JensonForPresident 2016. március 02. 18:49  
qwerm:
megértem, h lojálisnak kell most lenni ms iránt, de azért 96-ban ő is nyert futamokat, és 97-ben elég keményen vb esélyes volt. persze tudjuk, az idő mindent megszépít.

Vesztett nagy csatakat meg nyert is. Most igy nem neztem utana de nem tudom, volt e valaha meg egy pilota aki 10 even at minden evben VB cimert kuzdott zsinorban...de szerintem nem. Szoval nem csak az az erdekes, hogy hanyszor nyert, hanem hogy hanyszor kellett ot legyozni a VB cimert...szinte minden evben ott volt, mindig meg nem lehet nyerni.

qwerm
#5 qwerm 2016. március 02. 18:10  

megértem, h lojálisnak kell most lenni ms iránt, de azért 96-ban ő is nyert futamokat, és 97-ben elég keményen vb esélyes volt. persze tudjuk, az idő mindent megszépít.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 20:47

027
#4 027 2016. március 02. 17:35  
Zasalamel:
Igen, valszeg Todt már nem lesz többé csapatfőnök.

Jó lenne ha viszamenni a Ferkához mi :D?

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. március 02. 17:32  
027:
„Számomra csak egyetlen versenyző LÉTEZETT" azt hiszem mindenki tudja mit jelent ez a mondat :(

Igen, valszeg Todt már nem lesz többé csapatfőnök.

Nigel
#2 Nigel 2016. március 02. 17:26  

Érthető Todt ragaszkodása. Amikor rosszul ment a csapatnak (legfőképp 1996-ban), akkor sokan Jean Todt fejét követelték, de Schumacher elsőként állt ki mellette és védte meg.

A jövőbeni események (eredmények) őt igazolták. Fantasztikus párost alkottak. Néhányan azt mondják, hogy MS-nek könnyű dolga volt 10 éven át a Ferrarit az élen tartani. Szerintem viszont ez sokkal nehezebb, mint egy top csapattal egy-két éven át ott lenni az élen.

Ritka, hogy egy pilóta elhagyja a világbajnok csapatot, és egy vergődőhöz szerződjön. Ezt tartom különösen bámulatosnak Schumiban. Volt bátorsága a Ferrarihoz szerződni, amikor a Benettonnal még a következő évben szinte biztosan világbajnok lehetett volna. Senna mindig jobb csapathoz szerződött a pályafutása során (Toleman-Lotus-McLaren-Williams), de nem hibáztatom érte, a legtöbben hasonlóképp cselekednének.

De amikor statisztikáról van szó, akkor érdemes figyelembe venni, hogy Schumacher a ferrarihoz való átszerződésével alaposan lerontotta a Pole és futamgyőzelem statisztikáját, pedig ha a Benettonnal versenyzett volna tovább...

Bízom benne, hogy hamarosan pozitív híreket is hallunk majd MS-ről.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 17:41

G0007
#1 G0007 2016. március 02. 17:18  

:(PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna