Tönkrement kapcsolatok, fizikai fájdalom és állandó veszély – az F1 másik arca

írta: M4Sport
2016. szeptember 26. 13:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Elképesztő fizikai megterhelés, állandó stressz, veszély, az emberi kapcsolatok igazi próbatétele – ezt jelenti F1-es szerelőnek lenni! Egy többek között Michael Schumacherrel, Jean Alesivel és Sebastian Vettellel is együtt dolgozó korábbi csapattag megmutatta a sportág kevéssé ismert árnyékos oldalát.

Sokak számára a Forma–1 igazi álomvilágnak tűnik, mely a fényűzésről, a csillogásról, az izgalmas szórakozásról szól. Akik azonban a sportágon belül dolgoznak, s kívül esnek a reflektorfényen, jól tudják, az élet a paddockban sem olyan szép, mint amilyennek kívülről tűnhet. Főleg, ha szerelő az ember.

A királykategória e sokak számára ismeretlen oldalát kívánta feltárni a BBC legutóbbi cikkében, melyben egy, a sportágban 25 évet eltöltő korábbi szerelő mesélt az F1-es élet árnyoldalairól, az állandó utazások hétköznapi életre gyakorolt hatásairól, a megerőltető munka, a vele járó veszély megpróbáltatásairól.

Kenny Handkammer neve többek számára ismerős lehet. Sebastian Vettel vezető szerelője volt a Red Bullnál, ahonnan 2014 októberében távozott. Korábban a Benettonnál dolgozott együtt olyan bajnokokkal, mint Michael Schumacher vagy Nelson Piquet, de ő volt az első emelőt tartó szerelő Jos Verstappen 1994-es hockenheimi kerékcseréjénél is, mely a hírhedt tűzesettel végződött.

A szerelőlét a Handkammer szerint igazi erőpróbája az emberi kapcsolatoknak. „Nagyon-nagyon megértő partnerrel kell rendelkezned. Ha mindig is ezt csináltad, és úgy ismerkedtek meg, akkor tisztában lesz azzal, hogy sokat utazol, és ez kicsit megkönnyíti a helyzetet. Ha viszont egy kapcsolatban vagy, és úgy döntesz, mostantól F1-es versenyekre mész, az már nehezebb. Sok ember szenved emiatt” – mesélte.

„Ehhez a munkához száz százalékig elhivatottnak kell lenned, nem csinálhatod csak félig. Egy srác élete van a kezünkben, ami százszázalékos elhivatottságot követel meg. Jelenleg kicsit jobb a helyzet, mint volt. Korábban keményebb volt. Visszatértél fáradtan, ami nem segített semmilyen kapcsolatodon. Volt, hogy fölkeltél, és nem voltál a legjobb hangulatban, mert épp úgy alakult a hétvége.”

Kenny Handkammer

22 órás műszak, lábfájás és veszély

A feszített tempójú munka mellett az állandó utazás jelenti a legnagyobb terhelést a szerelők számára, akiknél fel sem vetődhet, hogy magángépekkel furikázzák őket az egyik helyszínről a másikra… „Az országokból nagyon keveset látunk csak. Az első napon talán van egy kis idő rá, de amikor elkezdünk dolgozni, már csak a pályát, az oda vezető utat és a hotelt látjuk. Rendezhetnék akár Silverstone-ban is az összes versenyt, mert mi mindig csak a pályát látjuk.”

E munka ráadásul jóval korábban veszi kezdetét, s jóval később ér véget, mint a versenyzők számára. Általában már szerda délután nekilátnak a fölszerelés összerakásának, majd csütörtökön rendszerellenőrzéseket végeznek, összerakják az autót, megtörténik a gépátvétel. Pénteken pedig már a szabadedzéseket tartják. Manapság már meg van határozva, mettől meddig dolgozhatnak az autókon, korábban azonban sok esetben csak pár óra alvás jutott nekik a versenyhétvégéken.

„Egy péntek úgy huszonegy-huszonkét órás nap. Régen pénteken és szombaton is odáig dolgoztunk, amit megérez az ember. Huszonkét órán át talpon vagy, talán húszperces szünetet tartasz, ha szerencsés vagy. Van, hogy ha előtte estéről marad munka, kihagyod a reggelit, aztán megeszed a szendvicset ebédre és tartasz húsz perc szünetet este. Minden szerelőnek fáj a lába. Nem számít, milyen jó az edződ, az embereket nem arra tervezték, hogy napi huszonkét órát álldogáljanak. Eléggé brutális.”

Handkammer kiemelte, még a kéthetes szünet sem jelent túl nagy pihenőt számukra, mivel hétfőre érnek vissza a gyárba a szétszerelt autókkal. „Kedden van egy pihenőnapunk, aztán szerdán visszatérünk. Normál esetben pénteken végzünk az autóval, így miénk a hétvége. Aztán a következő szerdán már utazunk is. Az oda-vissza versenyeknél más a helyzet. Olyankor vasárnap szétszedjük az autót, fogjuk az ötventonnányi felszerelést, hétfőn elrepülünk a következő helyszínre, és máris kezdjük a munkát.”

Ha mindez nem lenne elég, munkájuk ráadásul még veszélyes is. Számos baleset bizonyította már ezt az évek során: gázolásokat, repülő tárgyakat, tűzeseteket, de még áramütéseket is láthattunk a közelebbi és távolabbi múltban a boxutcában.

Az 1994-es tankolós tüzet még szerencsésen megúszta a Benetton legénysége. „Jos jól jött ki belőle. Csak kisebb égések voltak az arcán, de nem komoly. A végén már csak nevetett” – mesélte az esetről Handkammer. „Az igazi nehézséget az jelentette, hogy nem sokkal később Michael Schumacher is érkezett tankolásra. Voltak, akiket kórházba kellett vinni, ezért találnunk kellett embereket, és nem mindenki volt biztos benne, hogy képes-e megcsinálni. Végül nem volt szükség rájuk, mert Michael autója megállt, de ez bizonyos szempontból még rosszabb is volt. Elbizonytalanodtunk, hogy akarunk-e még az autó elé állni, akarunk-e benzint önteni bele. Ha azonnal megcsináltuk volna a kiállást, könnyebben ment volna a visszarázódás.”

Mercedes-szerelők

Van versenyző, aki nem is beszél szerelőivel

Mindezek után látható: nem véletlen és nem puszta közhely, amikor sok versenyző egy-egy sikeres futam után saját szerelőgárdáját méltatja, amely kőkemény munkával tette lehetővé számára, hogy learassa a babérokat. Handkammer azonban figyelmeztetett: ez a bajtársiasság sem feltétlenül számít alapvető normának mindenkinél. Vettelt vagy Schumachert ilyen tekintetben is különlegesnek tartotta.

„Elég vegyes a társaság, hogy őszinte legyek. Vannak olyan versenyzők, akik még csak nem is jönnek oda, hogy beszéljenek a szerelőkkel. A szerelők hét napon át huszonnégy órában dolgoznak, de ezek a versenyzők még csak nem is kommunikálnak velük. Önzőnek és egoistának kell lenned ahhoz, hogy sikeres légy, de hogy egyesek még csak nem is beszélnek velünk, az szégyenletes.”

„Én szerencsés vagyok, mert fantasztikus emberekkel is dolgozhattam. Michael Schumacher és Sebastian Vettel a magánéletünkről is beszélgetett velünk, és valóban érdekelte őket, hogy mi van a családunkkal. Nelson Piquet nagy mókamester volt. Mindig próbálta felhúzni Alessandro Nanninit. De Jean Alesi is fantasztikus fickó volt. Év végén az egész csapatát elvitte repülővel Avignonba, és rendezett nekik egy gokartos versenyt. És mindezt két héttel azelőtt, hogy a feleségét szülésre írták ki!”

Handkammer végül nem kerülhette el a kérdést: mindezek után minek köszönhető, hogy két és fél évtizedet eltöltött a Forma–1 embert próbáló világában? A választ ugyanaz a szenvedély jelenti, amely a versenyzőket is hajtja.

„Benne vagyunk a Guinnes-rekordok könyvében, mint a csapat, amely először hajtott végre kerékcserét két másodperc alatt. Amikor két autó egyszerre érkezik a boxba, és a mi autónk a gyorsabb kerékcserével előzi meg a másikat, az egy büszke pillanat a csapat számára. Majdhogynem olyan nagy elismerés, mint egy győzelem. Mi nyerjük a versenyt a versenyzőknek, aki nem tudta a pályán megelőzni riválisát. Ez egy nagyon stresszes munka, de amikor minden összejön, az valami hihetetlen érzés” – foglalta össze.

Kenny Handkammer

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#15 cybergyerek 2016. szeptember 28. 00:15  
continental:
Érdekes dolgok ezek. Valahogy nekem egyből Ham és Alo jutott eszembe,akik hozzá sem szólnak a szerelőjükhöz.

Ki gondolta volna, hogy te éppen rájuk gondoltál, mintha azt mondtad volna, hogy kék az ég. :)
De ez eléggé mellé ment. Alonso híres arról, hogy pl. elviszi vacsorázni a szerelőit, vagy szervez valamilyen programot. Hamilton is abszolút jó kapcsolatban van a sajátjaival.
Akire az leginkább igaz lehetett a mostanában F1-ben megfordulók közül, az Di Resta. Róla gyakorlatilag kimondták a szerelői, hogy egy faszkalap. :)
Illetve én még Perezre gyanakszom, az ő viselkedésére is voltak panaszok a mclarenes évében.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 28. 00:19

Bogyi007
#14 Bogyi007 2016. szeptember 26. 22:36  
andrea1:
hm mondjuk ebbe a csapatba sok emberrel jóba van kivételesen: mérnökök, ilyen-olyan munkatársak. Abban valóban változott h több részletbe folyik bele mint amúgy régen. Viszont ez a leírás kb ő lesz. :D

Az F1 Racing alatt a magyar kiadást értettem - az pedig nem mostanság volt...

andrea1
#13 andrea1 2016. szeptember 26. 21:33  
Bogyi007:
Én is így tudom ezt... Az a sztereotípia róla hogy lusta nem csinál soha semmit meg hogy a személyzet rémálma de anno azt hiszem talán az F1 Racing magazinban volt egy cikk hogy mindez nem igaz róla s hogy igazi csapatjátékos. Sokan a nyilatkozatainál is furcsának tartották hogy többes számban beszélt - nos éppen ezért mert olyankor a versenymérnökét s a körülötte dolgozókat is beleérti...

hm mondjuk ebbe a csapatba sok emberrel jóba van kivételesen: mérnökök, ilyen-olyan munkatársak. Abban valóban változott h több részletbe folyik bele mint amúgy régen. Viszont ez a leírás kb ő lesz. :D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 26. 21:35

Bogyi007
#12 Bogyi007 2016. szeptember 26. 20:44  
F1890:
és? kimi egy jóember. de beül és vezet és szarik másra. ezt el is mondta h ő dolgozni jár oda nem barátkozni. ki így ki úgy.

A pilótákra mondta ezt - olvastam ezt is anno...

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 26. 20:45

Bogyi007
#11 Bogyi007 2016. szeptember 26. 20:41  
continental:
Kimire én azért nem gondolnék,mert még a Mekinél volt egy eset,h valamelyik szerelője elrontott egy kiállást,Ron ki akarta rúgni a tagot,de Kimi kiállt érte,így végül maradhatott.

Én is így tudom ezt...

Az a sztereotípia róla hogy lusta nem csinál soha semmit meg hogy a személyzet rémálma de anno azt hiszem talán az F1 Racing magazinban volt egy cikk hogy mindez nem igaz róla s hogy igazi csapatjátékos. Sokan a nyilatkozatainál is furcsának tartották hogy többes számban beszélt - nos éppen ezért mert olyankor a versenymérnökét s a körülötte dolgozókat is beleérti...

F1890
#10 F1890 2016. szeptember 26. 20:40  
continental:
Kimire én azért nem gondolnék,mert még a Mekinél volt egy eset,h valamelyik szerelője elrontott egy kiállást,Ron ki akarta rúgni a tagot,de Kimi kiállt érte,így végül maradhatott.

és?
kimi egy jóember. de beül és vezet és szarik másra. ezt el is mondta h ő dolgozni jár oda nem barátkozni. ki így ki úgy.

csaby_massa
#9 csaby_massa 2016. szeptember 26. 19:59  
ddb:
Mennyi válóper és felmondás indulhatott, amikor Maldonado leszerződött a Lotushoz.

:))szerintem ott titokban volt mindig egy tartalék autó összerakva :D

continental
#8 continental 2016. szeptember 26. 18:16  
F1890:
sztem tévedsz alo igazi hadvezér , lajos mindig megemlíti ha nyer a szerelőket. itt én 99%ig biztos vagyok benne h kimiről van szó

Kimire én azért nem gondolnék,mert még a Mekinél volt egy eset,h valamelyik szerelője elrontott egy kiállást,Ron ki akarta rúgni a tagot,de Kimi kiállt érte,így végül maradhatott.

ddb
#7 ddb 2016. szeptember 26. 17:01  

Mennyi válóper és felmondás indulhatott, amikor Maldonado leszerződött a Lotushoz.

f1m12
#6 f1m12 2016. szeptember 26. 16:21  
F1890:
sztem tévedsz alo igazi hadvezér , lajos mindig megemlíti ha nyer a szerelőket. itt én 99%ig biztos vagyok benne h kimiről van szó

vannak, ezt mondta, tehát lehetnek többen is.
amúgy a Face-en a RB munkatárs írta, h szerelőből a legbalhésabb volt ez a Handkammer, mindig volt ügye és nem is önszántából távozott a RB-tól

F1890
#5 F1890 2016. szeptember 26. 16:17  
continental:
Érdekes dolgok ezek. Valahogy nekem egyből Ham és Alo jutott eszembe,akik hozzá sem szólnak a szerelőjükhöz.

sztem tévedsz alo igazi hadvezér , lajos mindig megemlíti ha nyer a szerelőket. itt én 99%ig biztos vagyok benne h kimiről van szó

continental
#4 continental 2016. szeptember 26. 16:14  

Érdekes dolgok ezek.
Valahogy nekem egyből Ham és Alo jutott eszembe,akik hozzá sem szólnak a szerelőjükhöz.

f1m12
#3 f1m12 2016. szeptember 26. 15:41  

ez nagyon jó. lehetne persze más beosztású emberek életét is megismerni, de nem hinném, h a feljebb valók az igazat mondanák.

vacsad
#2 vacsad 2016. szeptember 26. 15:07  
_JuSuF_:
Hiánypótló cikk, nagyon szívesen olvastam volna már korábban is erről. Képzeljétek el, hogy mit szoptak a szerelők 2014-ben, amikor állandóan megkotlottak a hibrid rendszerek, és 10-15 órákon át szereltek, hogy legalább a következő edzésre vagy időmérőre ki tudjanak gurulni.

Ha megy az angol olvasd el Steve Matchett - The Mechanic’s Tale c. könyvét, a 90-es években volt szerelő a Benettonnál és a Ferrarinál, tanulságos írás.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. szeptember 26. 14:35  

Hiánypótló cikk, nagyon szívesen olvastam volna már korábban is erről.

Képzeljétek el, hogy mit szoptak a szerelők 2014-ben, amikor állandóan megkotlottak a hibrid rendszerek, és 10-15 órákon át szereltek, hogy legalább a következő edzésre vagy időmérőre ki tudjanak gurulni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére