Ütközés után: Merre tovább, Mercedes?

írta: M4Sport
2016. július 07. 11:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csütörtökön kiderül, mit lép a Mercedes Lewis Hamilton és Nico Rosberg múlt vasárnapi ütközése után. Érvek és ellenérvek is vannak a csapatutasítás kérdésében, és miközben a versenyzőtársak a balesetet értékelték, a brit sajtó szerint újra Hamilton kezébe került az irányítás.

Elérkezett a döntés napja. A Mercedes csütörtökön összeül versenyzőivel, és közli velük, a jövőben milyen keretek közt folytathatják a versenyzést a bajnoki címért. Bár Toto Wolff az ausztriai ütközés után azt mondta, a csapatutasítás alkalmazása is szóba jöhet, feltételezések szerint erre aligha kerül majd sor – vagy legalábbis csak bizonyos kereteken belül.

A silverstone-i csütörtöki sajtónapon várhatóan többet is megtudunk arról, hogy reagált a csapatvezetőség a múlt hétvégén történt balesetre, és arról is, hogyan próbálják elejét venni a hasonló esetek megismétlődésének.

A korábban csapatfőnökként is tevékenykedő háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart úgy véli, a Mercedesnek közbe kell avatkoznia, és nem szabad félnie a csapatutasításoktól. „Ha én vezetném a csapatot, öt körrel a vége előtt azt mondanám, tartsák a pozíciójukat. Sajnálom, de ez egy üzlet, és az amatőr időknek már vége. Mindkét versenyző nagyon tehetséges, sokra tartom Lewis és Nico képességeit is, de sajnálom, ha én lennék a Mercedes-Benz elnöke vagy a marketingigazgató, azt mondanám, be kell fejeznünk a versenyeket. Remélem, a versenyzők megértik, hogy nekik azért fizetnek egy csomó pénzt, hogy vezessék az autóikat, szóval ez nem arról szól, ők mit akarnak. Ők egy komoly üzlet részesei” – érvelt a skót a Reutersnek, hozzátéve, az ő főnöke, Ken Tyrrell aligha habozott volna egy ilyen eset után.

A volt Stewart-csapat jogutódját, a Red Bullt vezető Christian Horner ugyanakkor amondó, a Mercedes van olyan luxus helyzetben, hogy továbbra is megengedje Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek a nyílt küzdelmet. „Szerintem elég tisztességes előnyben vannak a mezőnnyel szemben, szóval miért lenne szükség a csapatutasításra? A belső rivalizálásuk növeli az F1 iránt mutatott érdeklődést, jót tesz a Forma–1-nek, ha ők nem épp a legjobb csapattársak” – vélekedett.

Hornernek afelől azonban nincs kétsége, hogy Hamilton és Rosberg is nehezen tartaná magát a csapat utasításaihoz. „Nem számít, mit mond ez a két srác arról, hogy ők mekkora csapatemberek. Magukért versenyeznek, és végső soron az autósport legértékesebb trófeájáért vívnak, így elkerülhetetlen, hogy azt tegyék, ami jó nekik.”

A versenyzőtársak inkább a németet hibáztatják

A csapatutasítás mellett az elmúlt napokban arról is komoly vita folyt, jogos volt-e Nico Rosberg 10 másodperces büntetése, melyet az FIA azért rótt ki rá, mert nem hagyott elegendő helyet csapattársának.

A versenyzőtársak közül Daniel Ricciardo és Felipe Massa is úgy véli, inkább Rosberg felelőssége volt a koccanás. „Versenyzőként tudod, hol a határ, és nyilván kiszoríthatod a másikat, de egy ponton túl mégis elég helyet kell hagynod neki” – nyilatkozta Ricciardo. „A bírák úgy gondolták, Nico nem hagyott elég helyet Lewisnak, akinek nem maradt választása. Szerintem ezért adták neki a büntetést. Kicsit szigorú volt, de értem az álláspontjukat.”

Felipe Massa korábbi kiesése miatt láthatta a két Mercedes ütközését, melyről a Motorsport oldalán vezetett rovatában el is mondta a véleményét. „Meg kell mondjam, elsőre úgy véltem, csak egy versenybaleset volt. Később azonban visszanéztem az ismétléseket, és akkor már úgy láttam, inkább Nicóé a felelősség nagyobb része. Túl sokára fordult el jobbra, amikor a Lewisszal való ütközés már elkerülhetetlen volt. Nem gondolnám, hogy Nico kivezette volna őt, de túl kevés helyet hagyott neki. A verseny után biztos voltam benne, hogy nem fogják megbüntetni, de tévedtem” – fogalmazott a brazil.

Massának vannak kétségei a csapatutasítás életképessége kapcsán. „Nem könnyű kezelni az ilyen helyzeteket. Talán a következő pár versenyen csapatutasítások lesznek, de biztos, hogy ezt a versenyzők be is fogják tartani? A szurkolók számára az ilyen jelenetek izgalmasak, nagy érdeklődés övezi őket, sokat beszélnek róluk. Szerintem épp az ilyen ellentétek irányíthatják rá a figyelmet a bajnokságra. Két versenyző egyforma feltételek mellett küzd a bajnoki címért – nem kizárt, hogy ez az ellentét az utolsó futamig meglesz. A nézők számára jó hír, de most nem lennék a csapatvezetők helyében…”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Rosbergen múlik, milyen lesz a folytatás

A „Ki mennyire volt hibás?” és a „Lesz-e csapatutasítás?” kérdéseinél azonban van talán egy, a bajnokság további alakulása szempontjából még fontosabb kérdés: Vajon a történtek milyen irányba viszik egyik és másik versenyzőt a következő hétvégéken?

Lewis Hamilton újabb győzelmével 11 pontra csökkentette a hátrányát, és ha szerencséje van, akár már ezen a hétvégén a tabella élére állhat. Pár héttel ezelőtt ezt aligha hitte volna. Ráadásul hazai közönség előtt versenyez, ahol aligha kell számítania arra, hogy Spielberghez hasonló füttykoncert fogadja majd. És az is mellette szól, hogy rajta ezúttal gyakorlatilag semmilyen nyomás nincs: egy újabb nyílt csatából jött ki győztesen, ami megerősítette eddig sem kicsi önbizalmát, miközben az ártatlanok lazaságával tekinthet vissza a spielbergi ütközésre.

Nico Rosberg eközben a „büntetett előéletűek” bélyegével utazik az ellenfél otthonába, és nem túlzás kijelenteni, leginkább rajta múlik, milyen lesz kettejük párharcának folytatása. A 2014-es spái ütközésüknél nem az FIA, hanem saját csapata tette őt felelőssé, ami hosszú hónapokra visszavetette teljesítményét. A múlt évi austini rajt aztán szemléletváltást hozott nála, ám az idei barcelonai kettős kiesésük után ismét szétesett kicsit, és Monacóban szó nélkül vonult félre Hamilton elől a csapat kérésére. Csakhogy miután Kanadában Hamilton ismét a fűre tessékelte az első kanyarban, újra megrázta magát. És alighanem ez vezetett az ausztriai balesethez is: bizonyítani akarta, hogy ő sem kíméletes szorult helyzetben. Hasonló manővert akart bemutatni, mint Hamilton már számtalanszor vele szemben – csak épp a kivitelezésbe csúszott hiba…

Nico Rosberg

Brit sajtó: A 11 pontos hátrány ellenére is Hamiltonnál az előny

A brit média szerint nem is kérdéses, hogy ponthátránya és kevesebb motorja ellenére ismét Hamilton került fölénybe a párharcban. Véleményüket pedig már csak azért is érdemes áttekinteni, hogy lássuk, milyen közhangulat fogadja majd Rosberget a hétvégén a szigetországban.

A Guardian szerzője, Giles Richards úgy érzi, a következő futamok döntőek lesznek arról, milyen irányt vesz Rosberg szezonja. „Hamilton pszichológiai előnye többet nyom a latban, mint Rosberg pontelőnye. Kettejük viszonya már Ausztria előtt is feszült volt, de ami a Red Bull Ringen történt, csak még intenzívebbé teszi ezt a rivalizálást. Ebből legendák szövődhetnek, a gyenge férfiak viszont megtörhetnek tőle.”

Daniel Johnson, a Telegraph írója amondó, azzal, hogy Rosberg túllőtt a célon Ausztriában, óhatatlanul megágyazott az újabb ütközéseknek, növelve ezzel a Mercedes paranoiáját is. „Rosberg hitelessége sérült, a hírneve csorbult. A manővere kétségbeesést sugárzott, a magyarázata pedig furcsa volt. A Rosberg, Hamilton páros működőképessége most teszt alatt áll. Már senki sem bízik a másikban, ha kerék a kerék elleni harcról van szó.”

A Times munkatársa, Kevin Eason eközben amondó, sorsfordítónak is bizonyulhat a spielbergi hétvége – és nemcsak a bajnokság, de Rosberg pályafutása szempontjából is. „A dobogón Hamilton bajnoknak nézett ki. Mellette Rosberg eközben kétségbeesettnek tűnt. Függetlenül attól, hogy Nico mennyire magabiztosnak mutatja magát, ez a pszichológiai dráma megviseli őt. És nemcsak a verseny utolsó pillanataiban tűnt így, de utána is, amikor arról próbált mindenkit meggyőzni, hogy neki van igaza. Vagy csak ennyire vak, hogy nem látja be az igazságot. Talán ez Nico Rosberg utolsó esélye arra, hogy az apja után ő is világbajnok legyen” – jelentette ki.

Nos, ha idáig még nem is jutottunk, egy biztos, érdekes hétvégének nézünk elébe.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#2 daviid 2016. július 07. 15:39  

Mindenképpen érdekes lesz a Mercedes házon belüli párharca a hétvégén. Hamilton van jelenleg pszichológiai előnyben, de már Bakuban láthattuk, hogy ez kb semmit nem ér, hiszen az időmérőn végig hibázott, miközben addig ő volt messze az ász.
Ami engem különösen érdekel, hogy csapaton belül milyen lesz a hangulat, mivel nekem kezd az-az érzésem lenni, hogy a nagy Mercedes-birodalom kezd szétbomlani. Nem érzem a teljes összhangot csapaton belül, amit a Lauda-nyilatkozat is megerősített bennem, de hogy ezt jól gondolom-e, vagy sem, az majd csak később fog kiderülni.

Pilótákra visszakanyarodva, én egyre kevésbé hiszem azt, hogy a jelenlegi párosítás a következő években is együtt fog maradni. Feltéve, ha Rosberg megint jófiú lesz, és beáll Hamilton mögé asszisztálni, amit jelen helyzetben kötve hiszek. Ő is tudja, hogy az új szabályok miatt jövőre nincs garantálva, hogy a Mercedes továbbra is egy másik ligában lesz a többi csapathoz képest, így most van az utolsó sansza arra, hogy nagyot dobbantson. Ehhez pedig kellenek azok a piszkos manőverek, mint amit Ausztriában is csinált. Ugyan nem jött be terve, de arra megint jó volt, hogy nyomatékosítsa Hamiltonnak, hogy ő is tud akaratos, könyörtelen lenni. Valljuk be őszintén, fordított esetben is ugyanez történ volna, maximum annyi különbséggel, hogy Hamilton egy kicsit ügyesebben kivitelezte volna.
Én most úgy hiszem, hogy csapaton belül most következnek a legnehezebb hetek, hónapok, ugyanis ha Rosberg világbajnok akar valaha is lenni, akkor most kell a sarkára állnia, és követnie kell a jelenlegi irányvonalat. Számolgathat, matekozhat belül, de most az egyéni érdekeit is muszáj lesz csapat elé helyezni, mert különben Hamilton még dupla hátrányból is behúzhatja a világbajnoki címet.
Viszont arra is figyelnie kell, hogy ilyen hibák, mint amelyeket az elmúlt hétvégéken elkövetett (Kanada, Ausztria), többet ne csússzanak be, mert azzal megint csapattársának teremti meg a lehetőséget. Most én a helyében egy kicsit taktikusabban versenyeznék, hiszen még mindig ő áll a tabella élén, és szinte biztos, hogy csapattársának lesz az évad második felébe egy, de akár kettő olyan hétvégéje is, amikor a középmezőnyből kell majd feljönnie. Rosbergnek pedig sokkal inkább ezen lepattanókat kellene elhalásznia, de persze az sem jó, ha most túlságosan leengedne. Inkább úgy fogalmaznék, hogy olyan manőverekbe ne menjen bele, amiből biztos, hogy ő jönne ki vesztesen, mint például legutóbb.
Kíváncsian várom a fejleményeket, én még érzem, hogy itt még lesz sapkadobálástól elkezdve minden! Na meg akár egy hely Pascal Wehrleinnak...

Utoljára módosítva: 2016. július 07. 15:44

Sebees
#1 Sebees 2016. július 07. 13:32  

A pszichológiai előny törékeny nagyon hamar változhat, amennyiben a technika nem szól közbe Hamilton mindenképp megerősödhet csak a rajtokon kell javítania.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa