Valóban büntetést ért Rosberg előzése?

írta: M4Sport
2016. július 31. 18:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg Német Nagydíjon kapott büntetése alaposan megosztja a paddock véleményét. Az eset ismét alátámasztotta, túl sok a következetlenség az FIA versenybíráinak munkájában.

„Ugyan már, ez verseny!” – panaszkodott a korábbi versenyző, Martin Brundle, miután Nico Rosberg látványos előzését az FIA 5 másodperces büntetéssel „jutalmazta”. A tévés szakkommentátor nem titkolta csalódottságát a szigor miatt: kiemelte, épp ezen jelenetek miatt nézik az emberek a versenyeket, és amikor csak azt látják, hogy büntetés jár értük, az kissé kiábrándító.

A két érintett versenyző persze eltérő állásponton volt a történtek kapcsán. Verstappen szerint Rosberg lemásolta Lewis Hamilton ellen bemutatott ausztriai manőverét, amelyért ugyancsak büntették, s egyszerűen szándékosan kiszorította őt a pályáról. Rosberg azzal védekezett, hogy túlságosan rövid féktávja hozta őt kényszerhelyzetbe, s a kormányát jobban már el sem tudta fordítani.

„Nem számítottam erre. Küzdelem volt. Eksztázisban voltam akkor, mert arra gondoltam, micsoda előzés, mérföldekkel hátrébbról indultam. Örültem, hogy megvan a helyezés, mivel ezzel második voltam, ami remek kármentés lett volna. Nagyon meglepett tehát a büntetés” – fogalmazott, hozzátéve, mostani esetük más volt, mint a Hamilton elleni. „Másképp helyezkedtünk, ezúttal tisztán elöl voltam.”

A német hozzátette, Verstappen féktávon történő irányváltása meghatározó volt. „Igen, ez tovább nehezítette a dolgot. Pénteken erről beszéltünk, és azt mondtuk neki, kerülje az ilyesmit.”

Nico Rosberg

Horner: „Úgy tűnt, egészen Kölnig megy…”

A háromszoros világbajnok Niki Lauda igazi „is-is” helyzetnek titulálta az esetet, azaz szerinte lehetett is érte büntetni, meg nem is. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke számára nem volt kérdés, hogy megért egy 5 másodperces büntetést. „Elég rosszul csinálta, mivel itt az aranyszabály az, hogy blokkolod az első kerekedet, aztán meglátod, hogy meg tudsz-e állni. Úgy tűnt, mintha egész Kölnig akarna menni… Ez kissé szemtelen volt tőle” – vélekedett a Sky Sportsnak.

A riporter szembesítette vele, egy hete épp az ő versenyzője, Max Verstappen volt hasonlóan szemtelen, amikor agresszív védekezése során letörte Kimi Räikkönen első szárnyának véglapját. „Nost, pontosan… De ezek a szabályok, így nem szabad panaszkodni emiatt” – zárta rövidre kissé elbizonytalanodva a témát a brit.

És ezzel máris elérkeztünk a valós problémához: ha Rosberg megmozdulását lehetett is büntetni, fennáll a kérdés, miért nem büntetnek ilyesmikért folyamatosan és mindig ugyanúgy. „Nehéz döntés volt. Szerintem ha itt most megkérdeznénk az újságírókat, a tömeg fele azt mondaná, hogy jogtalan volt, a másik fele pedig hogy jogos, a bíráknak igazuk volt” – mondta Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. „Én csak annyit szeretnék, hogy a büntetések következetesek legyenek, hogy mindenki tudja, mi a helyzet, mit szabad csinálni. Nagy a következetlenség. Nem azért mondom, mert az én versenyzőmről van szó, de egyszer jobbra, másszor balra tartunk, egyszer így van, másszor úgy.”

Miközben Verstappen Rosberg spielbergi esetét emlegette, Wolff szerint van egy nagy különbség a kettő között. „Ausztriában volt ütközés is, itt viszont nem. De mégis újra büntettek. Épp erre gondolok, amikor következetességről beszélek. Én versenyzést akarok látni, pont ilyen csatákat!”

Christian Horner

Következetlen bíráskodás

És ezzel Wolff nincs egyedül. A brit Sky Sports televízió állandó elemzője, Anthony Davidson több kameraállásból is alaposasan kivesézte a jelenetet, és úgy ítélte, a bírák túl szigorúan jártak el. Szerinte a kései fékezés idézte elő a problémát. „Rosberg későn döntött az előzés mellett. Ha megnézzük a kezét a kormányon, kiderül, valóban ütközésig fordította, és már nem volt mit tennie. Verstappennek nem maradt helye, de igazából ez volt az egyetlen lehetősége, mert Rosberg túl későn lépett a fékre. Személy szerint én ezt egy nagyon merész manővernek tartom. És úgy vélem, ha Nico korábban elkezd fordulni, talán leblokkolja a kerekét, mivel az autója már így is a határon táncolt a tapadás terén. Én személy szerint úgy érzem – ahogy nagyon sokan –, hogy ez a büntetés elég szigorú volt.”

Bejátszotta Rosberg rádiózását is, melyben a német Verstappen féktávon történt irányváltása miatt panaszkodott. Az F1-ben is megfordult versenyző szerint ennek is kulcsszerepe volt a kiszorításban. „Amikor egy versenyző előtted mozog a féktávon, veszélyes blokkolósra fékezni a kereket, mivel ezzel még inkább kicsúszhat az irányítás a kezed közül. Ezért kellett egyenesen mennie tovább, ameddig csak tudott, hogy esélyt adjon magának a lelassulásra.”

Davidson szerint is hiba párhuzamot vonni Ausztriával. „Ez az eset teljesen más, mint ami Ausztriában történt. Most támadott, ott meg sem próbált elfordulni” – állapította meg.

Davidson egy magyarországi esetet is kiemelt: Max Verstappen futam első felében indított támadását Kimi Räikkönen ellen a harmadik kanyarban. A finn belső íven volt, és finoman a pálya széléig terelte ellenfelét, aki azonban visszavonulót fújt. „Ha fű vár rád a pálya szélén, akkor meg kell adnod magad. Itt most aszfaltozott bukótér volt, a magyar egy régi vágású pálya, fűvel, ott nem mész bele ilyenekbe, inkább visszafogod magad. Ez tehát különbség a versenyzők hozzáállásában is” – utalt arra, hogy füves bukótér esetén Verstappen vélhetően hagyta volna elfordulni ellenfelét.

Végkövetkeztetésként pedig ő is a bíráskodás és szabályalkalmazás kiegyensúlyozatlanságára hívta föl a figyelmet. „Érezhető a következetlenség a büntetések terén. És ez azért is van, mert mindenütt mások a bírák, saját véleményük van. Sok jelenlegi versenyzővel beszélgettem erről, és abban a többségük teljesen egyetért velem.”

FIA
Oszd meg!

38 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

speed2006
#38 speed2006 2016. augusztus 03. 08:29  
vacsad:
hú, engem is találj meg internetharcos! :D

Biztos Bruce Lee filmet látott. Bírom az ilyen erős embereket az interneten. Párszor már megadtam a nevem, címem ilyeneknek, de még sosem jöttek el. :D

cnote76
#37 cnote76 2016. augusztus 01. 22:17  
Paberto:
30+ vagyok és szeretettel várlak.

Emberek! Vegyétek már észre, hogy nem komolyan írja amiket ír!!! Csak nézzétek meg a nevét, ne kapjátok túl, csak trollkodik! :D Én például jól el is szórakozok rajta, szerintem jól csinálja.

Paberto
#36 Paberto 2016. augusztus 01. 15:23  
Konszpiresiszeoriz:
Nem vagyok focihuligán, sőt meccsre sem járok és nem is jártam soha. Lehet talán 30-35 éve a helyi csapat meccseire kimentem gyerekként. Úgyhogy jobban teszed ha az ilyen tipusu személyeskedést befejezed mert ha hiszed ha nem megtalállak és lehet valóban focihuligánná válok....de szerintem te HAMMERTIME-al egyetemben csak kis tizenéves pöcsök vagytok akik a számítógép mögül osztjátok az észt kettő félperces maszturbálás között :-)

30+ vagyok és szeretettel várlak.

vacsad
#35 vacsad 2016. augusztus 01. 11:16  
Konszpiresiszeoriz:
Nem vagyok focihuligán, sőt meccsre sem járok és nem is jártam soha. Lehet talán 30-35 éve a helyi csapat meccseire kimentem gyerekként. Úgyhogy jobban teszed ha az ilyen tipusu személyeskedést befejezed mert ha hiszed ha nem megtalállak és lehet valóban focihuligánná válok....de szerintem te HAMMERTIME-al egyetemben csak kis tizenéves pöcsök vagytok akik a számítógép mögül osztjátok az észt kettő félperces maszturbálás között :-)

hú, engem is találj meg internetharcos! :D

vasa007
#34 vasa007 2016. augusztus 01. 11:00  

"Menjel, nezzel focit inkabb, az a sport valo az ilyan alacsony IQ-val rendelkezo barmoknak. Ott konnyen sikerul majd a te szintednek megfelelo beszelgetopartnert talalnod, mikozben bontjatok le a stadiont es a kornyezo varosreszt, mert kikapott a kedvenc. F1-et meg hagy meg azoknak akik ertenek is hozza."

Azért ez meg lett mondva! Még jó, hogy nem szoktam hozzászólni így tudatlanul.
Édes Istenem......

Osvát
#33 Osvát 2016. augusztus 01. 10:41  
Paberto:
Rossz embernek cimezted a hozzaszolast. Nem hammertime kepviseli a fogatlan, agyatlan, kopasz, autokat felgyujto, stadiont es varost lebonto szurkoloi stilust, hanem a cimzettje.

Olvasd ujra, nem is ra ertette, hanem akikre ht is.

Konszpiresiszeoriz
#32 Konszpiresiszeoriz 2016. augusztus 01. 09:46  
csaby_massa:
teljesen más a két eset, a kanya felénél itt már rég fordul Verstappen, Rosberg viszont egyenesen megy a kanyarba nagyon hosszan, szinte csak a pálya szélénél tekeri tökig a kormányt.

Látod te is leírsz valamit amit már régen megcáfoltak. Ha fordult volna akkor olyan ütközés lett volna mint Ausztriában.
Davidson is elmondta azért nem fékezett Max mert ott volt mellette az aszfaltozott bukótér!

Konszpiresiszeoriz
#31 Konszpiresiszeoriz 2016. augusztus 01. 09:45  
Paberto:
Ha Barcelonaban Rosberg nyer, akkor most lenne meg 6 pont elonye Hamiltonnal szemben. Az meg kozel sem a veg. De van egy rossz hirem szamodra. Eleg valoszinu, hogy 2017-2018-ban is Hamilton dominalni fog, mert tovabbra is a Mercedes lesz a legjobb eroforras (szabad fejlesztes ide vagy oda, a Mercedes is tud meg fejleszteni). A szivgyogyszer ara is magasabb lesz, igy bajban leszel. Menjel, nezzel focit inkabb, az a sport valo az ilyan alacsony IQ-val rendelkezo barmoknak. Ott konnyen sikerul majd a te szintednek megfelelo beszelgetopartnert talalnod, mikozben bontjatok le a stadiont es a kornyezo varosreszt, mert kikapott a kedvenc. F1-et meg hagy meg azoknak akik ertenek is hozza.

Nem vagyok focihuligán, sőt meccsre sem járok és nem is jártam soha.
Lehet talán 30-35 éve a helyi csapat meccseire kimentem gyerekként.

Úgyhogy jobban teszed ha az ilyen tipusu személyeskedést befejezed mert ha hiszed ha nem megtalállak és lehet valóban focihuligánná válok....de szerintem te HAMMERTIME-al egyetemben csak kis tizenéves pöcsök vagytok akik a számítógép mögül osztjátok az észt kettő félperces maszturbálás között :-)

KIMI AND THE RED POWER
#30 KIMI AND THE RED POWER 2016. augusztus 01. 08:21  

Halkan megjegyezném, hogy Max megint féktávon rántotta be arra az ívre az autót, ahol Ros támadott. Lassan kijárna neki, hogy valaki telibe verje hátulról.

csaby_massa
#29 csaby_massa 2016. augusztus 01. 08:05  
Balrog:
Eszembe jutott, hogy tavaly ezt a megmozdulást a szezon egyik legszebb előzéseként emlegették: https://youtu.be/a20-SArvm0k?t=48s És hogy tulajdonképpen ezeknek az eseteknek a megítélése milyen nüanszokon múlik, ez a szituáció a mai szinte tökéletes mása volt azzal a különbséggel, hogy Ericsson félrerántotta a kormányt, ezért technikailag Verstappen nem vezette ki a pályáról és így már oké. :D Tehát ugyanúgy kiharcolhatsz az ellenfélnek büntit, hogy direkt szélesen fordulsz és hagyod, hogy kivezessen, olyan ez, mint műesés után sárgalapot reklamálni. :)

teljesen más a két eset, a kanya felénél itt már rég fordul Verstappen, Rosberg viszont egyenesen megy a kanyarba nagyon hosszan, szinte csak a pálya szélénél tekeri tökig a kormányt.

Paberto
#28 Paberto 2016. augusztus 01. 00:06  
Nonohari:
Ezzel én is egyet tudok érteni. Én is folyamodok néha csúnya szavak felemlegetéséhez de húzzunk már meg egy határt. Nem kéne egymást basztatni csak azért mert másnak drukkol. Ezért lenne több az F-1 mint pl a foci mert itt nincs vérre menő köcsögösködés a rajongók közt, de csak létrejöhet ahogy átom. Lépjünk már túl ezen és legyünk nagyobb emberek, intelligensen megbeszélve a történéseket!

Rossz embernek cimezted a hozzaszolast. Nem hammertime kepviseli a fogatlan, agyatlan, kopasz, autokat felgyujto, stadiont es varost lebonto szurkoloi stilust, hanem a cimzettje.

Paberto
#27 Paberto 2016. augusztus 01. 00:02  
Konszpiresiszeoriz:
Leírták, elmondták, megindokolták miért nem törölték Rosberg körét! De ti csak nyomjátok a sz@rt! Hamiltont miért nem büntették meg Barcelonáért? Mert saját csapattárs volt!??? Ha ott nyer Rosberg Haminak annyi! Így teljesen más!

Ha Barcelonaban Rosberg nyer, akkor most lenne meg 6 pont elonye Hamiltonnal szemben. Az meg kozel sem a veg.

De van egy rossz hirem szamodra. Eleg valoszinu, hogy 2017-2018-ban is Hamilton dominalni fog, mert tovabbra is a Mercedes lesz a legjobb eroforras (szabad fejlesztes ide vagy oda, a Mercedes is tud meg fejleszteni). A szivgyogyszer ara is magasabb lesz, igy bajban leszel.

Menjel, nezzel focit inkabb, az a sport valo az ilyan alacsony IQ-val rendelkezo barmoknak. Ott konnyen sikerul majd a te szintednek megfelelo beszelgetopartnert talalnod, mikozben bontjatok le a stadiont es a kornyezo varosreszt, mert kikapott a kedvenc. F1-et meg hagy meg azoknak akik ertenek is hozza.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 01. 00:09

Osvát
#26 Osvát 2016. július 31. 23:49  
Nonohari:
Az írva vagyon szabályok szerint elvileg szabálytalan volt Rosbi. De bassza meg ez F-1, nem szarakodást akarok látni. Nagyon is jól csinálta rosberg amit csinált. Ilyen hülye szabályokat már...Max nem volt életveszélyben, semmi durva dolog nem történt. Kiherélik az egészet az ilyen hülyeségekkel.

Egyetértek. Egyrészt Rosbergből érdemtelenül balfaszt csináltak, másrészt a minimális esélyét is elvették, hogy mondjuk a végén utána eredhessen Hamiltonnak meg, hogy ez a vb szorosabb legyen. Öröm az ürömben, hogy talán erre az évre a gyalázatos boxmunkát mint kötelező rosszat kimaxolták nála.

Nonohari
#25 Nonohari 2016. július 31. 23:25  
hammertime:
Kisfiam, ezzel a kocsmai stílussal annál keménykedjél, aki elfelejtett jó modorra nevelni és ember módjára kommunikálni. A felkiáltójelek túlbuzgó használatától és az ordenáré stílustól még nem lesz igazad.

Ezzel én is egyet tudok érteni. Én is folyamodok néha csúnya szavak felemlegetéséhez de húzzunk már meg egy határt. Nem kéne egymást basztatni csak azért mert másnak drukkol. Ezért lenne több az F-1 mint pl a foci mert itt nincs vérre menő köcsögösködés a rajongók közt, de csak létrejöhet ahogy átom. Lépjünk már túl ezen és legyünk nagyobb emberek, intelligensen megbeszélve a történéseket!

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 23:35

hammertime
#24 hammertime 2016. július 31. 23:12  
Konszpiresiszeoriz:
Leírták, elmondták, megindokolták miért nem törölték Rosberg körét! De ti csak nyomjátok a sz@rt! Hamiltont miért nem büntették meg Barcelonáért? Mert saját csapattárs volt!??? Ha ott nyer Rosberg Haminak annyi! Így teljesen más!

Kisfiam, ezzel a kocsmai stílussal annál keménykedjél, aki elfelejtett jó modorra nevelni és ember módjára kommunikálni. A felkiáltójelek túlbuzgó használatától és az ordenáré stílustól még nem lesz igazad.

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 23:19

Nonohari
#23 Nonohari 2016. július 31. 22:57  

amúgy meg Max nyilatkozta h látta, Rosbi nem fordítja ela kormányt....faszé nem fékezett akkor?

Nonohari
#22 Nonohari 2016. július 31. 22:53  

Az írva vagyon szabályok szerint elvileg szabálytalan volt Rosbi.
De bassza meg ez F-1, nem szarakodást akarok látni. Nagyon is jól csinálta rosberg amit csinált. Ilyen hülye szabályokat már...Max nem volt életveszélyben, semmi durva dolog nem történt. Kiherélik az egészet az ilyen hülyeségekkel.

Mtom
#21 Mtom 2016. július 31. 22:53  
Konszpiresiszeoriz:
Leírták, elmondták, megindokolták miért nem törölték Rosberg körét! De ti csak nyomjátok a sz@rt! Hamiltont miért nem büntették meg Barcelonáért? Mert saját csapattárs volt!??? Ha ott nyer Rosberg Haminak annyi! Így teljesen más!

Na vajon miert nem? Mert Rosberg szoritott a fure egy mar mellette levo autot azert.

kimar
#20 kimar 2016. július 31. 22:52  

A lényeg, hogy tanuljon meg minden pilóta úgy védekezni mint Verstappen, féktávon keresztbe menni, és lesz pár jó "zúzós" versenyünk. Ha neki szabad, akkor a többieknek is, majd meglátjuk mennyire lesznek következetesek a bírák.

Konszpiresiszeoriz
#19 Konszpiresiszeoriz 2016. július 31. 21:57  
hammertime:
Az elméleted a múltkori dupla sárgás mutatvánnyal bukik meg.

Leírták, elmondták, megindokolták miért nem törölték Rosberg körét!
De ti csak nyomjátok a sz@rt!
Hamiltont miért nem büntették meg Barcelonáért?
Mert saját csapattárs volt!???
Ha ott nyer Rosberg Haminak annyi!

Így teljesen más!

hammertime
#18 hammertime 2016. július 31. 21:49  
market77:
Van egy olyan rész itt, hogy következetlen bíráskodás... Szerintem nagyon is következetes. Vannak, akik megtehetnek olyan dolgokat, amit mások nem. Nem tudom mi az oka, de így van. Aki megtehetik, azoknak a tetteire mindig van magyarázat, hogy miért volt jogos, szabályos, elfogadható, a szabályosság határát súroló, de mégsem büntetendő. ROS a másik kategóriába tartozik.

Az elméleted a múltkori dupla sárgás mutatvánnyal bukik meg.

qwerm
#17 qwerm 2016. július 31. 21:19  

Technikailag igen, hiszen az 1 autónyi szabály élt. Viszont Rosberg helyében jól pofán vágtam volna ezt a nagyképű takonyköcsögöt, mert megint féktávon mozdult be ez a retek képű. Horner meg hazabeszél, inkább fogja be ő is.

sztárvorsz
#16 sztárvorsz 2016. július 31. 21:04  

Így utólag visszanézve érdekesebb tényleg is mint elsőre. Max még befelé mozdult az utolsó métereken, amivel beterelte Nicot is és ezáltal (mivel ő ekkor már fékezett) megrövidült a helye a lassuláshoz - talán el is kellett engednie a féket egy pillanatra. Szóval könnyen elképzelhető, hogy az ő fékútja ott már túl hosszú volt. És ha befordítja korábban talán keresztbeállt volna. A kérdés, hogy mennyire is volt ott a tapadás szélén. Verstappen-nél az a bemozdulás nagyon kellemetlen volt, hasonló mint a ringen. Kimi ugyanebben az esetben kirántotta a külsőre, hogy elférjen a pályán a fékútja. Mindenesetre a telemetriából csak le lehet szűrni valami következtetést, mennyire is volt a tapadás határán Rosberg, sokáig elemezték a bírák. És a Mercedes is fellebezhet ha jól tudom..

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 21:07

market77
#15 market77 2016. július 31. 21:01  

Van egy olyan rész itt, hogy következetlen bíráskodás...

Szerintem nagyon is következetes. Vannak, akik megtehetnek olyan dolgokat, amit mások nem. Nem tudom mi az oka, de így van. Aki megtehetik, azoknak a tetteire mindig van magyarázat, hogy miért volt jogos, szabályos, elfogadható, a szabályosság határát súroló, de mégsem büntetendő.

ROS a másik kategóriába tartozik.

Balrog
#14 Balrog 2016. július 31. 20:47  
Tasi-r:
ericsson már a kanyar elött meg volt elözve így azt kell mondjam a kettő nem emlithető egy lapon sem... És a kanyar is teljesen más Kinába kisebb a szög...

kanyar előtt? :D ha te mondod...
https://www.dropbox.com/s/a3o7x2kmbthcphc/captov.png?dl=0

Konszpiresiszeoriz
#13 Konszpiresiszeoriz 2016. július 31. 20:42  

Az a probléma hogy Davidson leírta miért így történt, ennek ellenére a legokosabb csírák itt mindent megmagyaráznak.
Ha ott a bukótér nem aszfaltozott akkor Max simán elengedi - mert nem tehetett volna mást - és nincs semmi probléma!
BIZTOS NÉMET VILÁGBAJNOKOT AKARNAK!

F1890
#12 F1890 2016. július 31. 20:42  
dani969:
Nem tudom te mit néztél itt, de Verstappen már a csúcspont előtt fordította a kormányt, csak sok volt a tempó a bevetődés miatt. Rosberg ezzel szemben meg se próbált elfordulni időben.. #6 - Azért egy telemetriát megnéznék arról a padlófékről..

azért nem fordult el mert ha befordítja egy bizonyos szögtartományon túl a kocsit akkor kitör a fara, ez teljesen érthető.

Tasi-r
#11 Tasi-r 2016. július 31. 20:39  
Balrog:
Eszembe jutott, hogy tavaly ezt a megmozdulást a szezon egyik legszebb előzéseként emlegették: https://youtu.be/a20-SArvm0k?t=48s És hogy tulajdonképpen ezeknek az eseteknek a megítélése milyen nüanszokon múlik, ez a szituáció a mai szinte tökéletes mása volt azzal a különbséggel, hogy Ericsson félrerántotta a kormányt, ezért technikailag Verstappen nem vezette ki a pályáról és így már oké. :D Tehát ugyanúgy kiharcolhatsz az ellenfélnek büntit, hogy direkt szélesen fordulsz és hagyod, hogy kivezessen, olyan ez, mint műesés után sárgalapot reklamálni. :)

ericsson már a kanyar elött meg volt elözve így azt kell mondjam a kettő nem emlithető egy lapon sem... És a kanyar is teljesen más Kinába kisebb a szög...

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 20:43

Balrog
#10 Balrog 2016. július 31. 20:35  
dani969:
Nem tudom te mit néztél itt, de Verstappen már a csúcspont előtt fordította a kormányt, csak sok volt a tempó a bevetődés miatt. Rosberg ezzel szemben meg se próbált elfordulni időben.. #6 - Azért egy telemetriát megnéznék arról a padlófékről..

Az ebben az esetben tök mindegy, mert ha Ericsson dörzsöltebb, ugyanúgy eljátszhatta volna, hogy őt bizony kivezették

Balrog
#9 Balrog 2016. július 31. 20:33  
F1890:
szóval akkor hamilton fordult bele ausztriába rózbergbe

én úgy fogalmaznék, hogy ericsson nem véletlenül nem lesz holnap világbajnok :D én legalábbis a helyében biztos belefordultam volna amolyan pedagógiai célzattal a Toroba, hogy na ezt még egyszer nem :D És ahogy néztem ezzel Lewis és Max is így van :D

Konszpiresiszeoriz
#8 Konszpiresiszeoriz 2016. július 31. 20:32  
F1890:
szóval akkor hamilton fordult bele ausztriába rózbergbe

Nem így volt?

dani969
#7 dani969 2016. július 31. 20:32  
Balrog:
Eszembe jutott, hogy tavaly ezt a megmozdulást a szezon egyik legszebb előzéseként emlegették: https://youtu.be/a20-SArvm0k?t=48s És hogy tulajdonképpen ezeknek az eseteknek a megítélése milyen nüanszokon múlik, ez a szituáció a mai szinte tökéletes mása volt azzal a különbséggel, hogy Ericsson félrerántotta a kormányt, ezért technikailag Verstappen nem vezette ki a pályáról és így már oké. :D Tehát ugyanúgy kiharcolhatsz az ellenfélnek büntit, hogy direkt szélesen fordulsz és hagyod, hogy kivezessen, olyan ez, mint műesés után sárgalapot reklamálni. :)

Nem tudom te mit néztél itt, de Verstappen már a csúcspont előtt fordította a kormányt, csak sok volt a tempó a bevetődés miatt. Rosberg ezzel szemben meg se próbált elfordulni időben..

#6 - Azért egy telemetriát megnéznék arról a padlófékről..

Osvát
#6 Osvát 2016. július 31. 20:19  

#1 #2 ha előbb kezd el kormányozni, akkor blokkolja az első kerekeket es csúszik a francba -ahogy azt Davidson is mondta. Sőt sztem lehet h az autó hátulja is kitört volna. Ez rettentő nevetségesen hangozhat de ezt F1-es szimulatoron tapasztaltam (PS) meg egyszer mikor gokartoztam :D :D lenyeg a lenyeg nem nem akart elfordulni hanem egyszerűen padlofeken volt, előbb nem kanyaridhatott mert akkor meg ütköznek is. De nem ütköztek, pálya határait betartotta es lett volna alkalma verstappennek szélesen, hamarabb kanyarodni h kigyorsitasnal visszaelozze, mint Gutirrrez tette körökkel később nem is tudom ki ellen. Részemről a nagyobb gond azzal van, hogy ezzel az erősen vitatható büntetéssel meg a VB-be is belenyultak, 11 pont helyett most 19 a lemaradás.

F1890
#5 F1890 2016. július 31. 20:10  
Balrog:
Eszembe jutott, hogy tavaly ezt a megmozdulást a szezon egyik legszebb előzéseként emlegették: https://youtu.be/a20-SArvm0k?t=48s És hogy tulajdonképpen ezeknek az eseteknek a megítélése milyen nüanszokon múlik, ez a szituáció a mai szinte tökéletes mása volt azzal a különbséggel, hogy Ericsson félrerántotta a kormányt, ezért technikailag Verstappen nem vezette ki a pályáról és így már oké. :D Tehát ugyanúgy kiharcolhatsz az ellenfélnek büntit, hogy direkt szélesen fordulsz és hagyod, hogy kivezessen, olyan ez, mint műesés után sárgalapot reklamálni. :)

szóval akkor hamilton fordult bele ausztriába rózbergbe

Balrog
#4 Balrog 2016. július 31. 20:05  

Eszembe jutott, hogy tavaly ezt a megmozdulást a szezon egyik legszebb előzéseként emlegették:
https://youtu.be/a20-SArvm0k?t=48s

És hogy tulajdonképpen ezeknek az eseteknek a megítélése milyen nüanszokon múlik, ez a szituáció a mai szinte tökéletes mása volt azzal a különbséggel, hogy Ericsson félrerántotta a kormányt, ezért technikailag Verstappen nem vezette ki a pályáról és így már oké. :D Tehát ugyanúgy kiharcolhatsz az ellenfélnek büntit, hogy direkt szélesen fordulsz és hagyod, hogy kivezessen, olyan ez, mint műesés után sárgalapot reklamálni. :)

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 20:20

oltaag5
#3 oltaag5 2016. július 31. 19:37  

Ilyet is csak Hamilton csinálhat

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. július 31. 19:25  

nem az a baj hogy elözött , hanem hogy nem akart befordulni amit nem is értek simán meglett volna így is az elözés...

dani969
#1 dani969 2016. július 31. 19:15  

Akárki akármit mond, ez büntis volt. Olyan nincs hogy egy hajtűbe egyenes kormánnyal megyünk be és a fehér vonal előtt 1 méterrel kezdjük tekerni azt... Itt most megúszta az ütközést, Ausztriában nem, ennyi a különbség a két eset között.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa