Valóban olyan óriási bakot lőtt a Ferrari?

írta: M4Sport
2016. június 13. 12:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ausztrália és Spanyolország után ismét elpuskázták? Ismét stratégiája miatt bírálják a Ferrarit. Sebastian Vettel és Maurizio Arrivabene kiáll a döntéshozók mellett. De valóban olyan ördögtől való gondolat volt két kiállásra váltani?

„Mindenekelőtt szeretnék bocsánatot kérni a csapatomtól” – kezdte mondandóját Maurizio Arrivabene a sajtó képviselői előtt a kanadai futam után. A leintést követően ő maga ismerte el, hibáztak, amikor Sebastian Vettelt a virtuális biztonsági autós fázis alatt a 10. kör végén behívták, és ezzel a két kiállás mellett határozták el magukat. Bocsánatot viszont azért kért, mert a Scuderiát ezek után újabb elhibázott stratégiai döntésük miatt kritizálták.

„Közvetlenül a futam után a brit Sky emberei szinte nekem estek, és azt akarták tudni, ki követte el ezt az óriási baklövést a stratégiánk terén. Azt kell mondjam, én alapvetően nem szeretek ujjal mutogatni másokra. Ha – és hangsúlyozom, ha – hibát követünk el, akkor az mindenekelőtt az én felelősségem” – ugrott csapata elé önfeláldozó módon, miután az említett televízióban megemlítették spanyol stratégájuk, aki Rueda nevét.

Maurizio Arrivabene

Nem tudtak profitálni a virtuális biztonsági autóból

A probléma középpontjában a két kiállás állt, mely mellett meglepően korán, már 10 kör után elkötelezte magát a maranellói csapat. Ezzel önként föladták vezető pozíciójukat, melyet ezután már csak egy nagy hajsza után volt esélyük visszaszerezni – mégpedig Hamilton utolérésével és pályán történő megelőzésével.

Azért a 10. kör végén hívták be Vettelt, mert ki akarták használni a Jenson Button kiesésekor életbe lépő virtuális biztonsági autós fázist. Csakhogy ez rövidebbre nyúlt, mint várták, így nem tudtak igazán előnyt kovácsolni belőle. „Mindkét versenyzőnknek azonnal jeleztük, jönniük kell. Esélyt láttunk ebben. Csakhogy meglepetésként ért minket, hogy ez az időszak csak egy vagy másfél körig tartott” – ismerte el Arrivabene. „De eredetileg is a két kiállás volt az első számú tervünk. És olyan rossz nem is lehetett, ha ilyen sokat választották ezt.”

Más kérdés, hogy a hirtelen döntésüket Kimi Räikkönen esetében megbánták, s miután behívták a finnt, nem sokkal később jelezték, mégse jöjjön. „Túl későn kaptam meg az üzenetet, már a boxutcában voltam” – mondta.

A Mercedesnél eközben föl sem merült, hogy a virtuális biztonsági autós fázist használják fel taktikai előnyszerzésre. „Nem, mi erre nem gondoltunk. A két kiállás ugyan pár másodperccel gyorsabb volt papíron, de nyilvánvaló volt számunkra, hogy a virtuális biztonsági autó túl korán érkezett, és emiatt lehetetlenség lett volna a maximumot kihozni a két kiállásból. Emiatt inkább úgy döntöttünk, kint maradunk” – nyilatkozta Toto Wolff.

Tény, Vettel a cserével veszített némi időt a forgalom miatt. A két Red Bullt kellett megelőznie, és bár a 17. és 18. körben mindkettőjükön viszonylag könnyen túljutott, így is csak pár körrel később kezdhette meg Hamilton üldözését.

Sebastian Vettel

Eredetileg a Mercedes is két kiállást tervezett

Taktikájuk sikere azonban nem ezen múlt, sokkal inkább azon, hogy az abroncsok nem olyan mértékben koptak, mint azt a Ferrari várta. Mindegyik típus, az ultralágy, a szuperlágy és a lágy is tovább bírta, mint hitték – ennek oka pedig az, hogy a pénteki hosszú etapok adataira hagyatkoztak, amit viszont még 43 Celsius-fokos volt az aszfalton gyűjtöttek, miközben vasárnap mindössze 22-ig melegedett a pálya. Emiatt senki sem tudhatta pontosan, mire számíthat az abroncsoktól.

A Mercedes előzetesen úgy kalkulált, hogy a lágy keverék 48 körig bírja. A 24. körben kiálló Hamiltonnak 46 kört kellett teljesítenie vele. A mérnökök nem voltak biztosak a dolgukban. Csak akkor hitték el, hogy valóban sikerülni fog, amikor látták, a 17. körben kiálló Fernando Alonso lágy papucsai még 43 kör után is bírják.

Hamilton és Vettel hivatalos sajtótájékoztatót követő beszélgetéséből kiderült, eredetileg a Mercedes is két kiállást tervezett. „Mi is úgy terveztük, kétszer állunk ki, ez volt a terv” – mondta Hamilton Vettel kérdésére. Majd azért hozzátette: nem a Ferrari döntésére reagálva változtattak, már a négyszeres bajnok kerékcseréje előtt szóltak neki, mégis egy kiállással próbálkoznak. Vélhetően azért, mert a két csere papíron csak akkor működhetett, ha a versenyző végig forgalomtól mentesen autózik. Hamilton viszont Vettel mögött haladt.

Arrivabene szerint már csak ezért is túlzás meglepőnek vagy ésszerűtlennek tekinteni a Ferrari választását. „A statisztika mindenki számára hozzáférhető. Nézzük csak át higgadtan: mindössze két versenyző csinált egyetlen kiállást, Hamilton és Bottas. Mi nem tartottuk lehetségesnek, hogy Lewis egyetlen cserével végig tud menni.”

Vettel szerint nincs is akkora jelentősége annak, hogyan döntöttek, mivel bárhogy is cselekedtek volna, a mögöttük haladó Mercedes szabadon választhatott irányt. „Csapatként döntünk. A másodiknak mindig könnyebb a helyzete. Várhat, figyelheti, mit csinál az előtte haladó, és aszerint dönthet, hogy hogyan dönt a másik. És pont az ellentétét csinálhatja annak.”

Sebastian Vettel

A bajnok tűzbe teszi a kezét a stratégáiért

Vettel inkább örült annak, hogy ezt az utat választották, mert így legalább muszáj volt padlógázzal mennie. „Ez végre újra valódi verseny volt. Az utolsó harminc körben teljes gőzzel mentem, a gumik nem is koptak” – lelkendezett. „Utólag talán másképp döntenénk, de mi mindig közösen hozzuk a döntéseket. És utólag okoskodni mindig könnyű, miközben a boxfalon ülők helyébe képzelni magunkat nagyon nehéz. A stratégiai csapatunk nagyon-nagyon jó emberektől áll, nekem pedig eszemben sincs kritizálni bárkit is, mert ők megdolgoznak a pénzükért, jól reagálnak, és ha nem is mindig érjük el az optimumot, ez része a versenynek. Összességében szerintem jobb döntéseket szoktunk hozni, mint mások.”

Arrivabene is inkább a pozitívumokra irányította rá a figyelmet. „Örülök Sebastian remek rajtjának. Ritka az F1-ben az ilyen rakétarajt. Egyre jobban megértjük az autónkat, a munkánk gyakran kifizetődik, a kanadai eredmény is ezt mutatja. Már jobbak vagyunk az időmérőn, ezzel előrébbről rajtolhatunk, így pedig jobb versenyt is futhatunk. De persze azt elismerem, hogy amikor a győzelemért mész, kissé csalódás, ha nem sikerül. Így éreztem közvetlenül a futam után, amikor a Sky nekem támadt” – fogalmazott.

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#22 qwerm 2016. június 16. 17:09  
Hombre B:
Hibáztak és idén nem először, de mert VB-re nem lenne idén esély, így azért óriási hibának nem mondanám ezt, viszont az ilyenekből tanulni kell és legközelebb nem elkövetni, mert a csapatnak jót tenne egy győzelem vagy minél több győzelem.

utólag okos az ember. de ha a merci is kiáll, akkor rohadt nagy császárok lennének most. egyébként meg nagyon gyorsan hoztak meg egy nagyon jónak tűnő döntést. ez nem jellemző a ferraria a közelmúltat tekintve. úgyhogy nagyon nem mondanám hibának.

qwerm
#21 qwerm 2016. június 16. 17:04  

egyébként meg ilyenkor úgy megnézném real-time a dolgot az időben visszamenve, mintha valóságos lenne, h a ferka marad kint, a merci kimegy, és mi a vége. csak mert most nagyon tudja kritizálni a világ a stratégiát, de ha a merci is kiállt volna, akkor meg hirtelen helyzetfelismerésként kurva nagy lépés lett volna ez a ferkától.

qwerm
#20 qwerm 2016. június 16. 17:03  
KIMI AND THE RED POWER:
Lágyat kénytelen volt felrakni. Az volt kijelölve kötelező guminak.

ezt nem igazán vágom. most hogy van a gumiszabály. eddig nem úgy volt, h 3 keverékből 2-t kötelező használni? eddig is ki volt jelölve egy kötelező keverék?

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. június 14. 12:46  
Janisf:
Szerintem a 2. etupot kellett volna megnyújtani egy 5-6 körrel mégha ezzel 2-3 sec el is megy az előnyből akkor is, és a végére feltenni ismét egy szuperlágyas menetet.... Persze ha maradt még új szl szett. egy ul-szl-szl taktikával ledolgozható lett volna az a 12-14 sec ahogyan ledolgozta a lággyal is 10-ről 4-re..

Sajnos a lágy kötelező volt, az ultralágyat kellett volna még nyújtani 10 körrel, mert bőven volt még azokban a gumikban. Utólag okosabb az ember de sztem jósolható volt h az a taktika nem lesz jó amit vsc alatt talált ki a ferka.

KIMI AND THE RED POWER
#18 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 14. 10:49  
Janisf:
Szerintem a 2. etupot kellett volna megnyújtani egy 5-6 körrel mégha ezzel 2-3 sec el is megy az előnyből akkor is, és a végére feltenni ismét egy szuperlágyas menetet.... Persze ha maradt még új szl szett. egy ul-szl-szl taktikával ledolgozható lett volna az a 12-14 sec ahogyan ledolgozta a lággyal is 10-ről 4-re..

Lágyat kénytelen volt felrakni. Az volt kijelölve kötelező guminak.

Janisf
#17 Janisf 2016. június 14. 08:52  
Zasalamel:
„Mi is úgy terveztük, kétszer állunk ki, ez volt a terv, nem a Ferrari döntésére reagálva változtattak, már a négyszeres bajnok kerékcseréje előtt szóltak neki, mégis egy kiállással próbálkoznak. Vélhetően azért, mert a két csere papíron csak akkor működhetett, ha a versenyző végig forgalomtól mentesen autózik. Hamilton viszont Vettel mögött haladt." Tökéletesen megválaszolja h igen baklövés volt a ferka taktikája.

Szerintem a 2. etupot kellett volna megnyújtani egy 5-6 körrel mégha ezzel 2-3 sec el is megy az előnyből akkor is, és a végére feltenni ismét egy szuperlágyas menetet.... Persze ha maradt még új szl szett. egy ul-szl-szl taktikával ledolgozható lett volna az a 12-14 sec ahogyan ledolgozta a lággyal is 10-ről 4-re..

Thibczy
#16 Thibczy 2016. június 14. 00:58  
f1 the best:
Nem könnyű ügy. A Ferrarinak gyorsan kellett reagálni, amiben természetesen benne van a hiba. Jó ötletnek tűnt, mivel egy átlagos boxkiállás 18mp, VSC-vel meg csak 10 volt kb a veszteség. Ha tovább tart a VSC, akkor abszolút nyerő taktika. Ha nem hozzák ki, akkor valószínűleg a kerékcserék alatt előzi meg Hamilton Vettelt. Ha akkor nem sikerült volna akkor viszont jó csata lett volna kettejük között. Azonos taktikán a Merci mindenképp esélyesebb (még úgy is ha mindenképp a pályán kell előznie) így szerintem jó volt más taktikát választani, főleg ha alapból a 2 csere volt az A terv mindenkinél. Kár hogy nem jött össze, de sztem nem volt hiba.

Szerintem nem lett volna nyerő akkor se, ha picit hosszabb a VSC. A 10. kör egyszerűen túl korán volt, hogy meglegyen a végén a frissebb gumik révén a tempóelőny.

Rosberg igaz nem önszántából jött ki másodjára, de az egy jó taktika volt. Akár a dobogó is meglehetett volna, csak túl punci volt Verstappen ellen.

Utoljára módosítva: 2016. június 14. 01:01

f1 the best
#15 f1 the best 2016. június 13. 21:29  

Ja, viszont Vettel sokat hibázott kár érte, a végére éppen utolérhette volna Hamiltont de előznie nagyon nehéz lett volna.

f1 the best
#14 f1 the best 2016. június 13. 21:27  

Nem könnyű ügy. A Ferrarinak gyorsan kellett reagálni, amiben természetesen benne van a hiba. Jó ötletnek tűnt, mivel egy átlagos boxkiállás 18mp, VSC-vel meg csak 10 volt kb a veszteség. Ha tovább tart a VSC, akkor abszolút nyerő taktika. Ha nem hozzák ki, akkor valószínűleg a kerékcserék alatt előzi meg Hamilton Vettelt. Ha akkor nem sikerült volna akkor viszont jó csata lett volna kettejük között. Azonos taktikán a Merci mindenképp esélyesebb (még úgy is ha mindenképp a pályán kell előznie) így szerintem jó volt más taktikát választani, főleg ha alapból a 2 csere volt az A terv mindenkinél. Kár hogy nem jött össze, de sztem nem volt hiba.

aw123
#13 aw123 2016. június 13. 18:24  

Csak az az erdekes ezek a franya gumik valahogy allando jelleggel kibirjak a futam vegeig mikor elvileg kene meg egy csere. Inkabb erre kene figyelni mert konkretan ez az ami van iden folyamatosan. Komolyan mikor a ferrari elkezdte a trukkozest a korabbi kialassal kapasbol beugrott hogy hamilton majd szepen vegigmegy es kesz. Ha az elso helyen mesz egy kompetitiv jargannyal akkor nem kell okoskodni hanem rohadtul lekovetni a legnagyobb rivalist; egy extra kiallasnal meg ez is kevesbe lutri.

Utoljára módosítva: 2016. június 13. 18:25

KIMI AND THE RED POWER
#12 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 13. 17:57  

Kimivel egyértelmű baklövés volt, mivel amire ő odaért a boxbejárathoz, már vége volt a VSC-nek is. Így 3 pozíciót bukott és egy dobogós eredményt.

ernike
#11 ernike 2016. június 13. 14:46  
Zasalamel:
Idén sztem a motorba kell minél több energiát beleölni, az idei konstrukció mellékes és ebből a szempontból előrelépés, hisz úgy érzem valamelyest közeledtek a mercihez erőforrás terén ami remek alapot biztosíthat jövőre nézve.

Meg az öszvér tesztgépet kellene erősen tanulmányozni amit lassan elkészít a Ferrari, ha lehet tekergetni ide-oda bár nem tudom mennyire lesznek rá lehetőségek. Lehet főleg csak a Pirelli fog róla adatokat szerezni.

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. június 13. 14:28  
fist1:
Ha bejön. De általában nem jön be a Ferrari stratégiája. Vagy azért, mert általában rossz a stratégia, vagy mert az autó nincs azon a szinten, mint a Merci, hogy legtöbb, értelmesnek tűnő stratégiából képesek nyerni. Bármelyik is a fő ok, nem túl jó képet fest a Ferrari helyzetéről. Nekem egyelőre úgy tűnik, idén nehezebb összerakni egy győzelmet, mint tavaly. Át kéne állni 2017-re, ez az év már rég elúszott.

Idén sztem a motorba kell minél több energiát beleölni, az idei konstrukció mellékes és ebből a szempontból előrelépés, hisz úgy érzem valamelyest közeledtek a mercihez erőforrás terén ami remek alapot biztosíthat jövőre nézve.

Thibczy
#9 Thibczy 2016. június 13. 14:09  
fagyi:
En is kihoztam volna oket. Jonak tunt az elejen, nem gondoltam h a mercin kibirja ilyen sokaig versenykepes korokkel, hamilton alatt :/ Ha meg bejon ok az istenek :D ilyen a pop szakma. Legalabb nem masoltak :P

Én vártam volna. Szerintem 2 kiállás esetén is kb. akkor lett volna ideális kihozni Vettelt, mint amikor Alonso jött ki, esetleg 1-2 körrel hamarabb, de semmiképpen sem a 10. körben.

Én Vettelt kb. hasonló taktikán futtattam volna, mint Rosberget. Igaz, ő kényszerből jött másodszor is, de a taktika így is jó volt. A dobogó meglehetett volna neki, csak balfasz volt.

Nem másoltak, az igaz, de általában kevésbé jönnek ki rosszul, ha másolnak, mint amikor gondolkodnak. 2009 Sepangi futamon röhögőgörcsöt kaptam, amikor a csontszáraz pályán, napsütés közepette megláttam őket az esőgumikon.

Utoljára módosítva: 2016. június 13. 14:12

sába
#8 sába 2016. június 13. 14:03  
fist1:
Ha bejön. De általában nem jön be a Ferrari stratégiája. Vagy azért, mert általában rossz a stratégia, vagy mert az autó nincs azon a szinten, mint a Merci, hogy legtöbb, értelmesnek tűnő stratégiából képesek nyerni. Bármelyik is a fő ok, nem túl jó képet fest a Ferrari helyzetéről. Nekem egyelőre úgy tűnik, idén nehezebb összerakni egy győzelmet, mint tavaly. Át kéne állni 2017-re, ez az év már rég elúszott.

Még csak az kéne, hogy átálljanak. Nyomassák csak ezerrel az idei évet is. Azt amit az idén megismernek az autóból, azt jövőre is tudják majd hasznosítani. Ha ilyen jól fog muzsikálni Vettellel az autó, akkor még számíthatunk jó eredményre. Hamilton és Rosberg között még bármi lehet és a technikásabb pályán az rb is tud tőlük pontot rabolni. Én nem állítom, hogy vb esélyesek, de legalább harcoljanak már minél többen a győzelmekért.

fist1
#7 fist1 2016. június 13. 13:40  
fagyi:
En is kihoztam volna oket. Jonak tunt az elejen, nem gondoltam h a mercin kibirja ilyen sokaig versenykepes korokkel, hamilton alatt :/ Ha meg bejon ok az istenek :D ilyen a pop szakma. Legalabb nem masoltak :P

Ha bejön. De általában nem jön be a Ferrari stratégiája. Vagy azért, mert általában rossz a stratégia, vagy mert az autó nincs azon a szinten, mint a Merci, hogy legtöbb, értelmesnek tűnő stratégiából képesek nyerni. Bármelyik is a fő ok, nem túl jó képet fest a Ferrari helyzetéről. Nekem egyelőre úgy tűnik, idén nehezebb összerakni egy győzelmet, mint tavaly. Át kéne állni 2017-re, ez az év már rég elúszott.

Hombre B
#6 Hombre B 2016. június 13. 13:36  

Hibáztak és idén nem először, de mert VB-re nem lenne idén esély, így azért óriási hibának nem mondanám ezt, viszont az ilyenekből tanulni kell és legközelebb nem elkövetni, mert a csapatnak jót tenne egy győzelem vagy minél több győzelem.

hammertime
#5 hammertime 2016. június 13. 13:32  

Nem volt szerintem rossz a ferka elképzelése egyáltalán, joggal számíthattak arra, hogy tovább tart a VSC és akkor nagyon sokat nyertek volna időben. Pechjük volt azzal, hogy hamar vége lett a VSC szakasznak, mivel Button úgy állt meg, hogy gyorsan le tudták tolni.

fagyi
#4 fagyi 2016. június 13. 13:22  

En is kihoztam volna oket. Jonak tunt az elejen, nem gondoltam h a mercin kibirja ilyen sokaig versenykepes korokkel, hamilton alatt :/

Ha meg bejon ok az istenek :D ilyen a pop szakma. Legalabb nem masoltak :P

Utoljára módosítva: 2016. június 13. 13:23

csaby_massa
#3 csaby_massa 2016. június 13. 13:13  

én sem látom ezt olyan nagy hibának, a gond az, hogy még nincsenek adatok az ultralágyról, ami inkább lágy mint ultralágy. nekem tetszet, hogy gyorsan reagáltak egy váratlan helyzetre, ez most nem a tipikus "Ferraris stratégia" volt.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. június 13. 13:13  
ernike:
Szerintem sem volt baklövés.

„Mi is úgy terveztük, kétszer állunk ki, ez volt a terv, nem a Ferrari döntésére reagálva változtattak, már a négyszeres bajnok kerékcseréje előtt szóltak neki, mégis egy kiállással próbálkoznak. Vélhetően azért, mert a két csere papíron csak akkor működhetett, ha a versenyző végig forgalomtól mentesen autózik. Hamilton viszont Vettel mögött haladt."

Tökéletesen megválaszolja h igen baklövés volt a ferka taktikája.

ernike
#1 ernike 2016. június 13. 13:08  

Szerintem sem volt baklövés.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott