Válsághangulat Olaszországban – mit kell most tennie a Ferrarinak?

írta: M4Sport
2016. július 12. 14:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kétségbeesésről, reménytelenségről és mélyülő válságról cikkeznek az olasz lapok a Ferrari silverstone-i hétvégéje után. Ross Brawn eközben utat mutatott volt csapatának. Szerinte hosszú távon kulcsfontosságú, miként reagálnak mostani helyzetükre.

„A Ferrari újra nagyon olaszossá vált” – jelentette ki Bernie Ecclestone legutóbbi, a Formula1.com-nak adott interjújában. Hogy ez alatt pontosan mit értett, nem fejtette ki, ötletünk viszont van rá.

Tény, a vörösök úgy fest, idén ugyanúgy képtelenek megfelelni saját és a közönség előzetes elvárásainak, ahogyan a 2015-ös megújulás előtt oly gyakran. Silverstone-ban ráadásul idei leggyengébb hétvégéjüket teljesítették, miközben már nemcsak a Mercedes, de a Red Bull is utolérhetetlennek bizonyult számukra.

Fejlődés helyett visszaesés mutatkozik meg náluk – és ezt az érzést még az sem igazán tudja elfojtani, hogy Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Maurizio Arrivabene is arról győzködött mindenkit vasárnap, hogy a mostani csak egyszeri kisiklás volt. Tudniillik Baku után is ezt mondták.

Az olasz média hite mindenesetre már megrendült a szeretett csapatban. A szélsőséges megnyilvánulásaikról is híres lapok „katasztrófáról” és „válságról” cikkeztek, úgy érzik, a Scuderia csak magát áltatja azzal, hogy felzárkózhat a Mercedesre, többen pedig úgy látják, hogy a versenyen többször is kicsúszó Sebastian Vettelt is kezdi megviselni a kilátástalan helyzetük.

Csokorba szedtük értékeléseiket:

La Gazzetta dello Sport:

„God save Hamilton! Silverstone-ban a saját szurkolói előtt ünnepelte sikerét a brit. A Ferrari utolsó reményei is zátonyra futottak. A Ferrarinak nem sikerült igazán versenyképessé válnia a Mercedesszel vívott párharcában. Most felmerül a kérdés, valóban jó volt-e olyan gyors döntéseket hozni, mint például a kiváló aerodinamikai szakértő, Nick Tombazisz elbocsátása.”

Corriere dello Sport:

„Ferrari-katasztrófa. A Brit Nagydíj nem is végződhetett volna rosszabbul Maranello számára. Vettel egy ilyen lassú autóval nem mehetett volna többre ennél.”

Tuttosport:

„Lewis Hamilton számára minden egyszerű. Vettel nem csillogott az esőben a kisebb hibáival. Rossz nap ez a versenyző és az egész Ferrari-csapat számára, amely kilátástalan harcot vív azért, hogy versenyképesebbé váljon.”FerrariCorriere della Sera:

„Hamilton silverstone-i sikerével leradírozta a Ferrarit. Most már igazi válságba süllyedt Vettel csapata. Silverstone valójában egy Ferrari nélküli versenyt hozott, Vettel az árnyékban maradt. Úgy tűnt, mintha depresszióssá vált volna, mint egy tipikus első osztályos. Fiúk, akik meg vannak győződve arról, hogy ők a legjobbak, és elveszetté válnak, amikor nem hozhatják ki magukból a legjobbat.”

La Republica:

„A Ferrari válsága egyre nagyobb lesz. Maranello teljesítménye olyan szürke, mint az ég Silverstone fölött. A szezon tizedik nagydíján minden remény oda, minden alibi és magyarázkodás. A Mercedes a teljes dominanciát ünnepli, a Ferrari mellett pedig a Red Bull is elvitorlázott.”

Brawn: A higgadt hozzáállás és a tervezés a kulcs

Ross Brawn, FerrariMindezek ellenére azt persze még korai lenne kijelenteni, hogy az elmúlt két évben komoly átalakuláson keresztülment csapat reménytelenül visszatért abba a gödörbe, melyben Fernando Alonso ottani időszaka során ragadt bele. Még ha egyes lapok most ezt is harsogják.

Bernie Ecclestone sem írja még le őket. „Szerintem Marchionne úr (a Ferrari elnöke – a szerk.) szuper munkát végez azzal, ahogy próbál mindent összehozni. De nagyon sok a teendő, és ahhoz, hogy sikerüljön, a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában ezért kell dolgoznod. Ez nem részidős munka. Semmi gond nincs Maurizióval (Arrivabene, csapatfőnök – a szerk.) sem, de talán kicsit más karakter, mint Sergio. Én szívesen látnám ott Sergiót éjjel-nappal, hét közben és hétvégén. Ő össze tudja rakni a dolgokat, tudja, mit akar, és azt is, hogyan érheti el” – fogalmazott.

Nem könnyű eldönteni, bírál vagy dicsér-e inkább.

A Ferrarit technikai igazgatóként társaival már sikerre vezető Ross Brawn viszont úgy látja, a csapat problémáját jelenleg nem az olasz lapok által emlegetett válság jelenti – az ugyanis még nem létezik – hanem inkább az, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk a külvilág és a vezetőség irányából is, ami letérítheti őket az amúgy általa helyesnek ítélt mostani útról. Szerinte a válság önbeteljesítő jóslatként akkor köszönt be Maranellóban, ha túlreagálják a mostani zűrzavart.

Szavaira pedig nemcsak ferraris múltja miatt érdemes odafigyelni – a jelenleg domináló Mercedes gépezetét is ő rakta össze és hozta mozgásba.

„Úgy vélem, higgadt hozzáállásra van szükségük. Ez a legfontosabb. Nagyon könnyű összezavarni az egész szisztémát. Ha ez megtörténik, akkor elkezdenek reakcióssá válni, ahelyett, hogy pontosan megterveznének és megszerveznének mindent. A Ferrari tisztában van azzal, mit kell tennie, de azt fokozatosan és következetesen kell tennie” – nyilatkozta a Sky Sportsnak még a silverstone-i hétvége előtt adott interjújában az F1-nek 2013 végén hátat fordító brit.

„A mi időnkben a siker annak volt köszönhető, hogy Jean Todt és Luca di Montezemolo mindenen rajta tartotta a szemét. Ez tette lehetővé azt, hogy a mérnökök, a versenycsapat terveket alkothatott meg. Tudtuk előre, mit fogunk csinálni hat hónap múlva, és mit tizenkét hónap múlva. És nem arra fordítottuk a forrásainkat, hogy próbáljunk azonnal megoldani egy aktuális problémát. Ehelyett mindig hosszú távra terveztünk” – fogalmazott.

Érdekesség, a múlt év végén a jelenlegi technikai igazgató, James Allison ugyancsak e szemléletváltás szükségességéről beszélt.

Brawn így összegzett: „Szerintem tehát ez a higgadt hozzáállás, valamint a szükséges tervezés kell most. Mert amúgy nagyszerű embereik vannak. James Allison kiváló. Ha megadják nekik a hátteret és hagynak nekik kellő időt is, kialakítják hozzá a megfelelő infrastruktúrát is, akkor sikeresek lesznek, hiszen remek versenyzőik is vannak. De nem szabad túlreagálniuk azt, amit a média mond.”

Ferrari, Maurizio ArrivabeneA mostani gárdának is van egy Schumacherje

Brawn úgy véli, versenyzői fronton Sebastian Vettel személyében megvan az az emberük, aki segíthet nekik türelmesnek maradni és a helyes úton továbbmenni. Elmondása szerint a négyszeres bajnok sok tekintetben Michael Schumacherhez hasonlít – de nem véletlenül.

„Saját személyiségéből adódóan, valamint azon tapasztalatok alapján, amiket Michaelnél látott, rájött arra, hogy erre a hozzáállásra van szükség. Igazi katasztrófával érne fel, ha nyilvánosan elkezdené kritizálni a csapatát. Ő olyan, mint Michael, csak csapaton belül kritizál. És ez így is van rendjén” – vélekedett, egyúttal helyesnek láttatva a német és a csapat sokak által bírált, túl optimistának tartott „nem adjuk fel” nyilatkozatokat.

„Le kell ülni a mérnökökkel és a vezetőséggel, és megbeszélni, hogyan lehetne jobbá tenni a csapatot. Úgy vélem, ő jó munkát végez, mivel védelmezi a csapatát, sosem kritikus velük szemben a nyilvánosság előtt, nem zavar össze mindent, hanem házon belül intézi el a dolgokat. Ez a helyes hozzáállás. És emellett rendkívül tehetséges versenyző is. Ez tehát egy újabb fontos összetevő, amivel a csapat már rendelkezik” – mutatott rá Brawn.

Oszd meg!

29 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#29 Zasalamel 2016. július 13. 12:09  
MP4/4:
Csak érdekességképpen, a Force India székhelye 500 méterre található Silverstone-tól, nem mintha nekik ez akkora előny lenne, csak megjegyeztem...

Csakhogy a force indiának nem ingyen adják tesztre a silverstone-i pályát, ráadásul programok is vannak azon a pályán, így nem tudják nap mint nap igénybe venni.

MP4/4
#28 MP4/4 2016. július 13. 10:49  
sztárvorsz:
Biztos előny, hogy mekkora abban nem vagyok biztos. Más csapatoknál sem lenne lehetetlen egy (vagy több) közeli tesztpálya, még ha nem is a hátsó kertben van. Meg hát ott van az a pálya Maranelloban a 70-es évektől, nem jelentett azonnali vb-ket mikor lehetett tesztelni.

Csak érdekességképpen, a Force India székhelye 500 méterre található Silverstone-tól, nem mintha nekik ez akkora előny lenne, csak megjegyeztem...

sztárvorsz
#27 sztárvorsz 2016. július 12. 23:00  
Zasalamel:
Konkrétan csak a ferrarinak van olyan tesztpályája ami közvetlen a gyár mellett van, ez korlátlan tesztlehetőségnél baromi nagy előny.

Biztos előny, hogy mekkora abban nem vagyok biztos. Más csapatoknál sem lenne lehetetlen egy (vagy több) közeli tesztpálya, még ha nem is a hátsó kertben van. Meg hát ott van az a pálya Maranelloban a 70-es évektől, nem jelentett azonnali vb-ket mikor lehetett tesztelni.

Zasalamel
#26 Zasalamel 2016. július 12. 22:45  
sztárvorsz:
Nem gondolnám, hogy a többi motorgyártó ne tudna annyi zsét belepumpálni a motorfejlesztésbe, ha ezen múlik. Kellene nagyon az innoatív ötlet is, ami meg úgy működhetne, ha elég időben ráállnak az ötletelésre - tökéletesítésre némi áldozatvállalással. Valahogy meg kéne alapozni valami előnyt. Amúgy én abban sem hiszek, hogy korlátlan teszteléssel előrébb lennének. Mindenki korlátlanul tesztele, valahogy hasznot is kéne húzni ebből. Anno Schumacher - Ross féle csapat nagyon jó volt ebben speciel, ma már nem biztos, hogy akkora erősségük lenne.

Konkrétan csak a ferrarinak van olyan tesztpályája ami közvetlen a gyár mellett van, ez korlátlan tesztlehetőségnél baromi nagy előny.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 22:46

F1890
#25 F1890 2016. július 12. 22:42  
kayassine:
Kíváncsi lennék mit mond egy Ferraris mérnök, vagy középvezető, mi a gond. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen tudnak pontos okokat. Nem olyan nehéz egy cég hibáit látni, pláne egy olyan közegben, ahol rengetegen jönnek-mennek egyik csapattól a másikhoz.

sztem pont azért nehéz felmérni, mivel ez egy olyan sport h nem tudod az első tesztig h ki milyen ütemben fejlődik. ergó zsákbamacska.
sztem a ferrari idén tényleg azt hitte h idén majd robbantanak. vettel arckifejezése a q3-ban mindent elmondott. kurva nagyot fejlődtek és mégis kikaptak a mercitől.

kayassine
#24 kayassine 2016. július 12. 22:40  

Kíváncsi lennék mit mond egy Ferraris mérnök, vagy középvezető, mi a gond. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen tudnak pontos okokat. Nem olyan nehéz egy cég hibáit látni, pláne egy olyan közegben, ahol rengetegen jönnek-mennek egyik csapattól a másikhoz.

F1890
#23 F1890 2016. július 12. 22:34  
raikkomaistro:
Ez a fejtegetés elég mókásra sikeredett :D

megmagyaráznád mért?
ha tökéletesen kihozták volna a lehetőségeket az adott szituból vezetnék a vb-t.
mint pl 12-ben

sztárvorsz
#22 sztárvorsz 2016. július 12. 22:29  
Zasalamel:
Olyan szempontból lesz jobb helyzetben a ferrari, hogy jövőre nem lesz motorkorlátozás, így sokkal több pénzt fekhetnek bele mint a többiek. Viszont a konstrukció terén lesznek még gondok sajnos.

Nem gondolnám, hogy a többi motorgyártó ne tudna annyi zsét belepumpálni a motorfejlesztésbe, ha ezen múlik. Kellene nagyon az innoatív ötlet is, ami meg úgy működhetne, ha elég időben ráállnak az ötletelésre - tökéletesítésre némi áldozatvállalással. Valahogy meg kéne alapozni valami előnyt.

Amúgy én abban sem hiszek, hogy korlátlan teszteléssel előrébb lennének. Mindenki korlátlanul tesztele, valahogy hasznot is kéne húzni ebből. Anno Schumacher - Ross féle csapat nagyon jó volt ebben speciel, ma már nem biztos, hogy akkora erősségük lenne.

raikkomaistro
#21 raikkomaistro 2016. július 12. 21:55  
F1890:
kicsit érdekességképp ki is számoltam mi lett volna ha a ferrari hozza a lepattanókat. ausztrália győzelem bahrein 2. hely kína 2.hely orosz 4. hely (ez meglett volna, de lehet a 3. is) spanyol győzelmet számolok mert sztem ezt kilehetett volna taktikolni monaco 4. hely kanada 2. hely baku 2. hely ausztria 4. hely (harmadik is meglehetett volna jobb esetben) brit 8. hely összesen 162 pontja lenne vettelnek hamiltonnak 155 és rózbinak 153 ha beleszámolom h ők hátrébb csúsztak volna néha az más kérdés hogy ha a merci is hibátlan akkor megint esélyük nincs. itt most arról van szó h mennyi pontot szórtak el, és ha tényleg hoznák a lehetőségekből adódó pontokat akkor ott lennének az élen

Ez a fejtegetés elég mókásra sikeredett :D

velorex
#20 velorex 2016. július 12. 21:50  

A történések menetét látva fülembe csengenek az Alonsot fekáliázó Ferraris nyilatkozatok és a hasonszőrű itteni kommentek. Nincs bennem káröröm, mert jobb lenne, ha nem egy csapaton belül lenne lerendezve a vb.-i cím sorsa, hanem több pilótás lenne , mint pl. 2007-ben.
Fogalmam sincs miért nem tudott a 2015-ös reményteli évet követően ilyen szerényen teljesíteni a 2016-os évben a Ferrari, de az is lehet, hogy csak egy kicsi kellene hozzá, hogy minden rendben legyen. Csak az a kérdés ki az az ember, aki ezt a kicsit hozzá tudja tenni.
No itt jön elő a vezető szerepe, akit azért fizetnek, hogy ezt az embert megkeresse és helyzetbe hozza. Költői kérdés: Jelenleg van ilyen ember a Ferrari alkalmazásában, aki képes ezt a feladatot megoldani?;-}

grabowsky78
#19 grabowsky78 2016. július 12. 21:47  
Thibczy:
Voltak finoman szólva is unortodox megoldásai a Ferrarinak, amik inkább kevesebb sikerrel váltak be mint többel, de annyiban megvédeném ezeket az érthetetlen döntéseket, hogy jelenleg nem elég gyorsak ahhoz, hogy bármilyen stratégiával is le tudnák győzni a Mercit. A Merci nagyon magabiztos, Kanadában is tökéletesen látszott, hogy simán hagyták, hogy Vettel zárkózzon felfelé a csere után, és szentül hittek az 1 kiállásban.

Mondjuk még mindig jobb ha valamivel próbálkoznak és nem jön be mintha feltartott kézzel megelégszenek egy szoros vereséggel!

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. július 12. 21:21  
F1890:
örülök h az emberek rájöttek h alisson sem akkora zseni mint hitték. ez a ferrari ugyanott van sőt még hátrébb is mint az alonso éra. akkor legalább a lepattantónak behúzták. ha most is olyan eredményesen, okosan ügyesen maximalizálnák a hasznot, akkor harcban lennének a vb-t még most is ! az persze más kérdés h hosszabbtávon úgyis kijön a merci dominancia , de féltávig egy tökéletes szezonnal ott lehetnének 20 ponton belül

Pat Fry, Aldo Costa, James Allison más csapatnál elég jók voltak és most is azok, az olaszokkal van baj, már abban sem vagyok biztos h náluk Newey is megoldaná a problémát.

Véleményem szerint a ferrari csak akkor tud igazán visszatérni a siker útjára, ha visszahozzák a korlátlan tesztlehetőséget, addig is sajnos sötétben fognak tapogatózni.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 21:24

albutr
#17 albutr 2016. július 12. 21:11  
guide:
Az olasz motorsport is írt egy cikket a témáról. Szerintük Allison annak idején 20 lotuszos angol szakemberrel érkezett,akiknek a baklövéseit az olasz mérnököknek kellett kijavítani.Allison hétfőnként érkezik és péntekenként repül haza Angliába,hogy a családjával legyen.Több csapat is ajánlatot tett neki,köztük a Mclaren is,de állítólag már a 2017-es autón dolgozik. Marchionne a spanyol nagydíjig hitt a futamgyőzelemben,de azóta ő is csalódott lett.Most Arrivabenével keresik a módját annak, hogyan tudnák megerősíteni a csapatot,kijavítani a hibákat megreformálás nélkül.Gondolkoznak egy Paddy Lowe féle szerepet betöltő személy alkalmazásán,aki nem vesz részt az autó tervezésében. Még az eddig mindig pozitív Vettel is közölte a csapattal vasárnap este,hogy elégedetlen a helyzettel.

kár volt odaigazolnia.bár a RB-nál sem lenne könnyű főleg Max véget,aki biztosan hogy kemény csapattárs lett volna.

Thibczy
#16 Thibczy 2016. július 12. 19:37  
grabowsky78:
Ami biztosan hiányzik az egy jó stratéga, több verseny is elment azon, hogy rossz volt a stratégia a verseny közben! Megbízhatóság sem az igazi idén, bár ezt lehet a teljesítmény növekedésnek is a számlájára írni. A pilótákat nem lehet szídni megtesznek amit megtudnak, szerintem Kimi még mindig kicsit gyenge, de ez az autó nem tart ott, hogy számítson 4. vagy 6. ként ér be! Ferrari mindig le van maradva az innovációk terén! Mindig másolnak valamit ami már ugye eleve nem nagyon lehet jobb, mint az eredeti ötlet!

Voltak finoman szólva is unortodox megoldásai a Ferrarinak, amik inkább kevesebb sikerrel váltak be mint többel, de annyiban megvédeném ezeket az érthetetlen döntéseket, hogy jelenleg nem elég gyorsak ahhoz, hogy bármilyen stratégiával is le tudnák győzni a Mercit.
A Merci nagyon magabiztos, Kanadában is tökéletesen látszott, hogy simán hagyták, hogy Vettel zárkózzon felfelé a csere után, és szentül hittek az 1 kiállásban.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 19:37

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. július 12. 18:55  
F1890:
örülök h az emberek rájöttek h alisson sem akkora zseni mint hitték. ez a ferrari ugyanott van sőt még hátrébb is mint az alonso éra. akkor legalább a lepattantónak behúzták. ha most is olyan eredményesen, okosan ügyesen maximalizálnák a hasznot, akkor harcban lennének a vb-t még most is ! az persze más kérdés h hosszabbtávon úgyis kijön a merci dominancia , de féltávig egy tökéletes szezonnal ott lehetnének 20 ponton belül

Egy fecske nem csinál nyarat. Ugyanolyan butaság Neweynak túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mint Allisonnak.

Végtére is rohad az egész struktúra a ferkánál.

comlo
#14 comlo 2016. július 12. 18:46  

Nagyon nehéz eset ... én Ferrari szurkolóként (nem FAN-ként!!!) annyira nem vagyok kétségbe esve, de az én véleményem számít a legkevésbé. Nekem hatalmas élmény Vettel-t pirosban látni, és a régi kedvenc Raikönent, valamint egy olyan csapatvezetést, akik harmóniát tudnak teremteni. De tudom, ez baromi kevés, főleg egy Ferrari szurkolónak.

Alex Young a DK Ázsiai Fox-on vetette fel, Raikönen hosszabítása kapcsán, hogy oké hogy minden harmonikus, és mindenki szeret mindenkit, de lehet itt egy "orbavágás" kéne. Nem ápolni a jó hangulatot, hanem keményen változtatni. Mint a Red Bull.

Én imádom Arivabenét, mert ha ugyanazt, vagy rosszabb eredményt is hoz mint előtte. szenzációsan egyben tartja a csapatot. De lehet egy radikális váltás, valami igazán erős, külső személyre, jót tehetne. És itt én arra gondolok, aki csinált már párszor "csodát", sokkal megosztóbb személyiség, diktátor, olasz, és épp ráér. Igen Reanault-nál volt nemrég ...

Őreg vagyok, én sajnálnám ha szétvernének egy ennyire szerethető csapatot. De ha az eredményesség számít akkor sajnos sooner or later meg kell tenni.

A Ferrari történelme egyébként nem csak sikerekből állt. Én annó úgy nőttem fel, hogy max a közelében voltak, de inkább szenvedtek. Egyéni bajnoki címet 79 óta konstruktőrit 83 óta nem nyertek egészen a 90-es évek végéig.

F1890
#13 F1890 2016. július 12. 18:43  

kicsit érdekességképp ki is számoltam mi lett volna ha a ferrari hozza a lepattanókat.
ausztrália győzelem
bahrein 2. hely
kína 2.hely
orosz 4. hely (ez meglett volna, de lehet a 3. is)
spanyol győzelmet számolok mert sztem ezt kilehetett volna taktikolni
monaco 4. hely
kanada 2. hely
baku 2. hely
ausztria 4. hely (harmadik is meglehetett volna jobb esetben)
brit 8. hely

összesen 162 pontja lenne vettelnek hamiltonnak 155 és rózbinak 153 ha beleszámolom h ők hátrébb csúsztak volna néha

az más kérdés hogy ha a merci is hibátlan akkor megint esélyük nincs. itt most arról van szó h mennyi pontot szórtak el, és ha tényleg hoznák a lehetőségekből adódó pontokat akkor ott lennének az élen

F1890
#12 F1890 2016. július 12. 18:29  

örülök h az emberek rájöttek h alisson sem akkora zseni mint hitték. ez a ferrari ugyanott van sőt még hátrébb is mint az alonso éra. akkor legalább a lepattantónak behúzták. ha most is olyan eredményesen, okosan ügyesen maximalizálnák a hasznot, akkor harcban lennének a vb-t még most is ! az persze más kérdés h hosszabbtávon úgyis kijön a merci dominancia , de féltávig egy tökéletes szezonnal ott lehetnének 20 ponton belül

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. július 12. 18:12  
sztárvorsz:
Jól mondja Brawn, tervezés kéne meg türelem - persze innen nehezen látni bele. Az RB, Mercedes minden téren top csapat, de azért sokat nyertek a filozófiájukkal. A Red Bull jól ráépített a 2009-es aero szabályokra, előtte 2008-ban még a Toro is verte őket miközben a tervezték az új koncepciót. Szerintem valahol még ma is az akkor felépített előnyből éldegélnek. A Mercedes is rákészült az új motorérára - pedig mennyire szidták őket anno, utólag nagy hiba lett volna az a hozzáállás, hogy minden évben nyerni akarnak. Hiába volt bajnok csapat az alap. A Ferrari utoljára 2010ben volt igazán önerőből a toppon, lehet azért mert előtte kukázták a 09-et? Aztán utána 2011ben eléggé eltévedtek, azóta maximum csak a tüzközelbe képesek kerülni. Idén szerintem már van az autó mögött hasonló tudás mint a Mercedesnél, de késő kicsit mert a Merci x-dik éve fejleszti tovább ugyanazt a gépet és ismerik mint a tenyerüket, lépéselőnyben vannak. A Red Bull is 09 óta sosem fogott teljesen tiszta lapot, csak tovább fejlesztenek. A Ferrarinak jövőre kéne valamelyik területen némi lépéselőnyre szert tennie.

Olyan szempontból lesz jobb helyzetben a ferrari, hogy jövőre nem lesz motorkorlátozás, így sokkal több pénzt fekhetnek bele mint a többiek. Viszont a konstrukció terén lesznek még gondok sajnos.

grabowsky78
#10 grabowsky78 2016. július 12. 18:01  

Ami biztosan hiányzik az egy jó stratéga, több verseny is elment azon, hogy rossz volt a stratégia a verseny közben! Megbízhatóság sem az igazi idén, bár ezt lehet a teljesítmény növekedésnek is a számlájára írni. A pilótákat nem lehet szídni megtesznek amit megtudnak, szerintem Kimi még mindig kicsit gyenge, de ez az autó nem tart ott, hogy számítson 4. vagy 6. ként ér be! Ferrari mindig le van maradva az innovációk terén! Mindig másolnak valamit ami már ugye eleve nem nagyon lehet jobb, mint az eredeti ötlet!

sztárvorsz
#9 sztárvorsz 2016. július 12. 17:54  

Jól mondja Brawn, tervezés kéne meg türelem - persze innen nehezen látni bele. Az RB, Mercedes minden téren top csapat, de azért sokat nyertek a filozófiájukkal. A Red Bull jól ráépített a 2009-es aero szabályokra, előtte 2008-ban még a Toro is verte őket miközben a tervezték az új koncepciót. Szerintem valahol még ma is az akkor felépített előnyből éldegélnek. A Mercedes is rákészült az új motorérára - pedig mennyire szidták őket anno, utólag nagy hiba lett volna az a hozzáállás, hogy minden évben nyerni akarnak. Hiába volt bajnok csapat az alap.

A Ferrari utoljára 2010ben volt igazán önerőből a toppon, lehet azért mert előtte kukázták a 09-et? Aztán utána 2011ben eléggé eltévedtek, azóta maximum csak a tüzközelbe képesek kerülni. Idén szerintem már van az autó mögött hasonló tudás mint a Mercedesnél, de késő kicsit mert a Merci x-dik éve fejleszti tovább ugyanazt a gépet és ismerik mint a tenyerüket, lépéselőnyben vannak. A Red Bull is 09 óta sosem fogott teljesen tiszta lapot, csak tovább fejlesztenek. A Ferrarinak jövőre kéne valamelyik területen némi lépéselőnyre szert tennie.

guide
#8 guide 2016. július 12. 17:52  
Go.Michael:
Ide egy Brawn féle nagybetűs mester kéne. Lehet önmagában nem rossz ez az egész ferrari, a gyárral mérnökeivel és minden egyébbel, csak egy ilyen Brawn féle született zseni kellene. Ferrarinál történelmet írt(ak), Brawn GP, mercinek pedig az alapjait ő tette le, Schumival karöltve. Szerintem van az a pénz.. csak Márkijóne inkább lenyilatkozza hetente, hogy MÉG MINDIG bajnokok lehetünk, nem lefutott semmi... csak ettől éppen rohadtul nem lesz fejlődés. Érdekes belegondolni hogy Tombazis és Costa elküldése vajon mennyire volt jó húzás, főleg előbbié, Allison is az egyik legjobb, csak valamiért azt érzem hiányzik 1-2 kocka, hogy működjön ez az egész. Egy csipet német fűszer kéne, túl sok az olasz. Szerk.: Ha már gyár, talán 13 végén, vagy 14-ben költözött az egész ferrari gyár egy űbernagy komplexumba, aminek a költözése majdnem egy évbe telt? Minden meg van hogy sikeres legyen ez a csapat, ami a forrásokat illeti.

Az olasz motorsport is írt egy cikket a témáról.
Szerintük Allison annak idején 20 lotuszos angol szakemberrel érkezett,akiknek a baklövéseit az olasz mérnököknek kellett kijavítani.Allison hétfőnként érkezik és péntekenként repül haza Angliába,hogy a családjával legyen.Több csapat is ajánlatot tett neki,köztük a Mclaren is,de állítólag már a 2017-es autón dolgozik.

Marchionne a spanyol nagydíjig hitt a futamgyőzelemben,de azóta ő is csalódott lett.Most Arrivabenével keresik a módját annak, hogyan tudnák megerősíteni a csapatot,kijavítani a hibákat megreformálás nélkül.Gondolkoznak egy Paddy Lowe féle szerepet betöltő személy alkalmazásán,aki nem vesz részt az autó tervezésében.

Még az eddig mindig pozitív Vettel is közölte a csapattal vasárnap este,hogy elégedetlen a helyzettel.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 17:55

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. július 12. 17:42  
Go.Michael:
Ide egy Brawn féle nagybetűs mester kéne. Lehet önmagában nem rossz ez az egész ferrari, a gyárral mérnökeivel és minden egyébbel, csak egy ilyen Brawn féle született zseni kellene. Ferrarinál történelmet írt(ak), Brawn GP, mercinek pedig az alapjait ő tette le, Schumival karöltve. Szerintem van az a pénz.. csak Márkijóne inkább lenyilatkozza hetente, hogy MÉG MINDIG bajnokok lehetünk, nem lefutott semmi... csak ettől éppen rohadtul nem lesz fejlődés. Érdekes belegondolni hogy Tombazis és Costa elküldése vajon mennyire volt jó húzás, főleg előbbié, Allison is az egyik legjobb, csak valamiért azt érzem hiányzik 1-2 kocka, hogy működjön ez az egész. Egy csipet német fűszer kéne, túl sok az olasz. Szerk.: Ha már gyár, talán 13 végén, vagy 14-ben költözött az egész ferrari gyár egy űbernagy komplexumba, aminek a költözése majdnem egy évbe telt? Minden meg van hogy sikeres legyen ez a csapat, ami a forrásokat illeti.

JElgondolkodtató h neves mérnökök mint pl Costa, Fry ferrarinál nem tudják/tudták hozni amit más csapatnál igen, és ha ez így megy tovább akkor hiába van ott Allison is. Nagy problémák vannak továbbra is a ferrarinál, valahol mélyen a gyökerekig kell ásni h kiküszöböljék ezt.

Go.Michael
#6 Go.Michael 2016. július 12. 17:13  

Ide egy Brawn féle nagybetűs mester kéne. Lehet önmagában nem rossz ez az egész ferrari, a gyárral mérnökeivel és minden egyébbel, csak egy ilyen Brawn féle született zseni kellene. Ferrarinál történelmet írt(ak), Brawn GP, mercinek pedig az alapjait ő tette le, Schumival karöltve. Szerintem van az a pénz.. csak Márkijóne inkább lenyilatkozza hetente, hogy MÉG MINDIG bajnokok lehetünk, nem lefutott semmi... csak ettől éppen rohadtul nem lesz fejlődés.

Érdekes belegondolni hogy Tombazis és Costa elküldése vajon mennyire volt jó húzás, főleg előbbié, Allison is az egyik legjobb, csak valamiért azt érzem hiányzik 1-2 kocka, hogy működjön ez az egész. Egy csipet német fűszer kéne, túl sok az olasz.

Szerk.: Ha már gyár, talán 13 végén, vagy 14-ben költözött az egész ferrari gyár egy űbernagy komplexumba, aminek a költözése majdnem egy évbe telt? Minden meg van hogy sikeres legyen ez a csapat, ami a forrásokat illeti.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 17:20

Balrog
#5 Balrog 2016. július 12. 16:58  

Egy osztrák ex-versenyző tanácsadó kéne nekik, aki a sajtó előtt a móka kedvéért idiótának tetteti magát, de a háttérben azért mégis jól mozgatja a szálakat. Ezen a téren érezhetően le vannak maradva a konkurenciához képest.

f1m12
#4 f1m12 2016. július 12. 14:54  

de nehéz eset!

Hombre B
#3 Hombre B 2016. július 12. 14:48  
kulcsarb:
kiváncsi vagyok James Allison munkája mikor fog meglátszani az autón, ő nagyon jó tervező, de lehet, hogy nem hagyják dolgozni

Allison már régóta technika igazgató, egyébként már két éve az ő vezetése alatt elkészült autóval megy a Ferrari.

Hombre B
#2 Hombre B 2016. július 12. 14:46  

Tombazis és Costa kb. mindig példa lesz, kár hogy az akkori Ferrari-ban nem hozták azt, amit elvártak tőle a szurkolók, média és tán a csapat is.

A külső nyomás lehet reális, de egy élcsapatnak, pláne annak a csapatnak akik a kezdetőktől itt vannak kezelnie kell, illetve Sergio-nak se kellene olyanokat mondani, hogy idén VB-t nyer a Ferrari.

Van valami a csapattal ami már régóta fennáll és ezen nem tudnak változtatni, én úgy érzem nem tudnak megfelelni a modern F1 kihívásainak, aminek tán jelenleg egyedül az RB tud legjobban. Le kellene tojni magasról a médiát, higgadt fejjel végig gondolni az elmúlt éveket, megnézni hol vannak lemaradások és egy megfelelő tervvel előállni (egyébként lehet ezt csináltak ’14-ben és tavaly jó úton indultak el csak az idei évre az elnök már győzelmet várt és ez megbolygatta őket).

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. július 12. 14:41  

kiváncsi vagyok James Allison munkája mikor fog meglátszani az autón,
ő nagyon jó tervező, de lehet, hogy nem hagyják dolgozni

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze