Visszafelé sült el Vettel agresszív taktikája?

írta: M4Sport
2016. október 10. 09:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb futam, újabb vita arról, vajon helyes volt-e a Ferrari stratégiája. Idén már megszokott koreográfia ez. A Red Bullnál úgy vélik, egyértelműen stratégáiknak köszönhetik második helyüket – Sebastian Vettel viszont kiállt csapata mellett.

„Gyorsabb voltam Maxnál, de a korai kiállásukkal meg tudták védeni a helyüket. Helyes volt a taktikánk. Még akkor is, ha most biztosan lesznek olyan szakértők, akik másképp látják ezt. Semmit sem csinálhattunk volna jobban” – nyilatkozta Sebastian Vettel a Japán Nagydíjon megszerzett negyedik helyezése után. Jól sejtette: az idén a taktikázás terén nem éppen a helyzet magaslatán álló csapat most is a célkeresztbe került, mégpedig annak kapcsán, hogy meglepő módon lágy gumikat tett fel a négyszeres bajnok autójára az utolsó etapra.

De valóban ezen múlt volna?

Sebastian Vettel

Nem Hamilton, Verstappen volt az ellenfél

Vettel büntetése után a 6. pozícióból rajtolt, de három kör után már a harmadik helyen állt. Lewis Hamilton beragadásával egy helyet nyert, majd két előzést is bemutatott az első két körben. „A rajtom nagyon jól sikerült. Több embert is megelőzhettem volna. Azért nem jobbról előztem Lewist, mert arra gondoltam, hogy előbb-utóbb úgyis gázt ad, és akkor jobbra fog húzódni. Viszont előttem hirtelen ott termett Daniel” – mondta rajtjáról.

Ricciardót végül egy látványos megmozdulással előzte meg a híres 130R-ben. „Direkt valamivel gyorsabban mentem bele a Spoonba, és úgy helyezkedtem Danielhez képest, hogy az autóm tiszta légáramlatokat kapjon. A forduláskor ugyan lassabb voltam, de legalább tisztán helyezhettem az autómat, és korán a gázra léphettem. Daniel Pérez mögött ragadt, ami miatt leszorítóerőt veszített. Kicsit meg is csúszott a kanyarból kijövet. Aztán a szélárnyékával már el is intéztem.”

Egy körrel később pedig Pérez is megvolt. A mexikóit agresszíven előzte meg a célegyenes végén, belső íven. Ez is jól előkészített manőver volt: Vettel már a sikánban ügyelt arra, hogy jobb legyen a kigyorsítása, mint ellenfeléé – onnantól már ő diktált.

Vettel ezzel dobogós helyen volt, mondhatni helyzetbe került. Még akkor is, ha sejthető volt, a gyorsabb Hamilton komoly veszélyt jelenthet még rá. A négyszeres bajnok versenytempót tekintve sokáig Nico Rosberggel is tartotta a lépést, Max Verstappennél pedig valamivel gyorsabb is volt.

A Red Bull erre reagálva úgy döntött, előrébb hozza a holland első kerékcseréjét, hogy ellehetetlenítse a Ferrari elévágási kísérletét. Sikerrel jártak. Ennek lett aztán a következménye, hogy az utolsó etapra a német lágy gumit kapott. 18 kör volt hátra az utolsó csere után, a Pirelli előzetesen maximum 15 kört adott a lágy keverékeknek, tehát a Ferrari valóban kockázatos lépésre szánta el magát. Vettelék tudatosan eltolták az utolsó kiállásukat, hogy minél rövidebb legyen az utolsó etapjuk. „Tovább akartunk kint maradni, hogy aztán a végén próbálkozzunk valamivel. A cél a második, nem a harmadik hely volt” – magyarázta Vettel.

Sebastian Vettel

A Red Bull nem értette a Ferrari választását

A Ferrari egy gyors lágygumis etappal akart visszazárkózni Verstappenre. Csakhogy nem számolt azzal, hogy az utolsó kiállásuk előtt egyre közeledő Lewis Hamilton időközben eléjük vág. A brit a 33. körben állt ki új kemény gumiért, Vettel egy körrel később kapott lágy abroncsot. Ezt megelőzően viszont sok időt vesztett a lekörözésekkel is. „A bosszantó az volt, hogy gondunk volt a lekörözöttekkel. Már lehiggadtam, a versenyen kissé ideges voltam, mert mindig föltartottak” – nyilatkozta.

„Frusztráló az autóban ülve, hogy az előtted haladó nem tud jobban félreállni – és ők tényleg nem tudtak. Itt sok egybefolyó kanyar van, ezért nem is várhatod, hogy az előtted álló csak úgy félreálljon. Viszont közben sok időt veszítesz. Az egyenesben már más a helyzet. Összességében úgy vélem, most csak balszerencsések voltunk, mert nem tudtunk könnyedén lekörözni.”

Vettel úgy véli, összességében 4 másodpercet is elvesztegetett a lekörözéseknél, kivezető körében Marcus Ericsson tartotta föl. Miközben a kiállás előtt még több mint 4 másodperc volt az előnye Hamiltonnal szemben, végül éppen a brit mögé sorolt be a kerékcsere után. És ez a Verstappen elleni stratégiájukat is keresztülhúzta: a hajrában nem ő, hanem Hamilton zárkózott fel a hollandra. „Végső soron a lágy gumik kopása volt túlságosan nagy” – állapította meg, hangsúlyozva, hogy taktikájuk megfelelő volt. „A végén túl nagy volt az a tizennégy-tíz másodperces különbség a dobogós helyezettekkel szemben.”

Mindez viszont fölveti a kérdést: nem lett volna-e érdemesebb egy konzervatívabb, kemény gumis utolsó etapot választani, amelyen a gumikopás nem lett volna probléma?

A Ferrari taktikája két ok miatt nem működött: egyfelől a lágy gumik nem jelentettek akkora előnyt számukra, mint azt remélték, másfelől Hamilton közéjük és Verstappen közé ékelődött. Ez utóbbit csak egy korábbi kerékcserével tudták volna elkerülni. A Ferrarinak tudnia kellett volna, hogy Hamilton a 33. körben elévágással próbálkozik: ez volt tudniillik az utolsó olyan kör, amelyben még elkerülhette, hogy a korábban kereket cserélő Kimi Räikkönen elé vágjon, ráadásul Vettel forgalomra való panaszkodását is hallhatták, így látniuk kellett, milyen veszélyei lehetnek a kiállás további halogatásának. Vettel nem véletlenül jegyezte meg a rádióban: „Csak az időnket vesztegetjük.”

A Red Bull szerint viszont a lágygumis utolsó etap alapötlete jelentette a valódi problémáját az olaszoknak. Vettel nem követte le Verstappen stratégiáját, hanem hat körrel tovább maradt kint, amely során sok időt és egy pozíciót vesztett a lekörözöttek miatt. „Azt gondoltuk, hogy egy körrel utánunk kiállnak, hogy nyomást gyakoroljanak ránk” – csodálkozott Christian Horner ellenfelük taktikáján. Majd elégedetten megjegyezte: „A tempó tekintetében most a Ferrari gyorsabb volt. De a taktikánk nekünk volt a jobb.”

Sebastian Vettel

Valami mindig közbeszól…

Akárhogy is, a Ferrari számára kapaszkodót jelenthet, hogy Japánban gyorsabbak voltak a Red Bullnál. „Silverstone és Szuzuka nagyon hasonló pályák. Angliában nem voltunk jók, itt viszont igen. Ez egy előrelépés” – állapította meg Vettel.

„Az itteni tempónk valós volt. Közelebb kerültünk a pole-hoz, mégpedig azért, mert előreléptünk. Az újításainknak köszönhetjük, amelyek működtek. Malajziában ezeket az elemeket csak pénteken használtuk, aztán levettük, mert úgy ítéltük meg, még több idő kell nekik. Most végig fent voltak az autónk, és kezdettől fogva működtek. Örültem neki.”

„Szuzuka inkább a karosszériáról, mintsem a motorról szól, nagy leszorítóerőre van szükség itt, de jó végsebességre is. Ha az autód nem optimális, akkor nem lehetsz gyors. De mi jobbak voltunk az időmérőn, mint a Red Bull, ami jó előjel. A büntetést el kellett fogadnom. Szuzukában nem könnyű előzni, de nem is lehetetlenség. Muszáj lesz ezt a lendületet továbbvinnünk a következő futamokra is.”

A Ferrari tehát a tempójával elégedett lehet, de mint idén oly sokszor, valami most is elrontotta az összképet. Hiába voltak végre gyorsabbak a Red Bullnál az időmérőn, büntetéseik miatt nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel sem. Aztán hiába kerültek a dobogó közelébe, végül a 4. hellyel kellett megelégedniük.

Tempó, fejlesztések, taktika, vezetői és műszaki hibák – a soktényezős egyenletbe szinte mindig csúszik valami hiba. És ez tökéletesen jellemzi a vörösök 2016-os idényét, valamint a csapat mostani helyzetét.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#17 albutr 2016. október 10. 18:17  
andrea1:
Amit taktikailag ebben az évben leművelnek. Egyszerűen borzalmas, még az elején elmentek ezek, nehezen de sorozatosan rossz döntéseket hoznak. Jól muzsikált az autó, a versenyzők is toppon voltak. Ezzel nem mintha eddig nem de msot abszolút elbúcsúzhattak a 2. helytől és nem is érdemli meg ezt a csapat.

a Ferrari 2010 óta nincs taktikai érzékük arra hogy mi a legjobb nekik.

qwerm
#16 qwerm 2016. október 10. 14:48  
Go.Michael:
Egyértelműen ostobaság volt a lágy gumis etap. Kiállás előtt volt nagyjából 1,5 mp-re Verstappentől, bár valamennyit vesztett, sokkal jobb tempót diktált a ferrari mint az rb, a végén simán utolérhette volna Verstappent aki egyébként sokat panaszkodott verseny közben. Ismét elbaltázott dobogó, Kimi váltó cseréje... hiába voltak gyorsak és most tényleg nyers tempóban jobbak voltak a red bulloknál, ha nem képesek a taktikával az egyenletet kiegyenlíteni. Cleart akkora koponyának mondták a mercinél, itt meg számtalan ostoba versenytaktika születik. Csalódás ez a szezon, de ami a legdurvább, hogy mennyi győzelem és leginkább dobogó maradt benne az eddigi versenyekben.

lehet, h ezért vált meg olyan könnyedén cleartől a merci. mondjuk ott vakok közt félszeműként sokat nem is kellett taktikáznia...

Go.Michael
#15 Go.Michael 2016. október 10. 14:41  

Egyértelműen ostobaság volt a lágy gumis etap. Kiállás előtt volt nagyjából 1,5 mp-re Verstappentől, bár valamennyit vesztett, sokkal jobb tempót diktált a ferrari mint az rb, a végén simán utolérhette volna Verstappent aki egyébként sokat panaszkodott verseny közben. Ismét elbaltázott dobogó, Kimi váltó cseréje... hiába voltak gyorsak és most tényleg nyers tempóban jobbak voltak a red bulloknál, ha nem képesek a taktikával az egyenletet kiegyenlíteni. Cleart akkora koponyának mondták a mercinél, itt meg számtalan ostoba versenytaktika születik. Csalódás ez a szezon, de ami a legdurvább, hogy mennyi győzelem és leginkább dobogó maradt benne az eddigi versenyekben.

matosan
#14 matosan 2016. október 10. 14:29  

Hmmm...a tempo lehet hogy jobb volt, de nekem ellentmondas, hogy Kimi szerint semmit sem valtoztattak a Ferkan igy alapvetoen az idojaras es a hasonlosag ellenere megis Silverstone hoz kepest eltero palyakarakterisztika miatt voltak gyorsabbak az RB nel. Itt meg azt magyarazzak hogy a fejlesztes eredmenyekent.....Szoval meg ez a felig tele a pohar mert gyorsabbak voltunk duma is santit nekem.

andrea1
#13 andrea1 2016. október 10. 14:18  
qwerm:
jó is, h írod a red bullt. alább akartam reagálni vmelyik másikra, h azért raikkonent ők is benézték. nagyon durván ricci alá vágott a 2. kiállásoknál.

Ez is igaz de oda-vissza ment ez, emrt az első etapba szerintem mikor Kimi ért fel Ricsire akkora Ferrarinak kellett volna reagálni először és kihozni mert mögötte ott nyomult Ham, Ricsinél gyorsabb volt és akkor lehet máshogy alakul ez az egész. No mindegy.

easyleft
#12 easyleft 2016. október 10. 14:09  

az addig oké h jobban kezelik a gumit a versenyen mint a redbullok de miért arra akarják ezt használni h tovább kint maradjanak? tegnap is tökéletesen látszott az elsö etapba is már h gyorsabb volt vettel mint verstappen. a kerékcsere elött már utol is érte. miért nem az elévágással probálkoznak ilyenkor? hisz a következö etapba mikor már elöttük vannak böven ráérnének ott sporolni.sokkal könyebb kivédekezni egy picivel öregebb gumin a hátuljövöt mint egy picivel ujabbal megelözni...

qwerm
#11 qwerm 2016. október 10. 14:04  
andrea1:
Igazad van de mindig azt mondják egy csapat vagyunk, együtt nyerünk, együtt veszítünk. Sajnálatos hogy azok akik mindent megtettek azoknak be kell érni ennyivel, sajnálom őket, de ha ránézel a Rb-ra na ők megérdemlik, mindent jól csináltak. Ha vb címet akar nyerni ez a csapat a f1-ben akkor olyan jól kell múködnöd csapatként, olyan jó döntéseket kell tudnod hozni mint a RB vagy a Merci.Pláne az elnök miatt legyenek inkább csak 3.-ok.

jó is, h írod a red bullt. alább akartam reagálni vmelyik másikra, h azért raikkonent ők is benézték. nagyon durván ricci alá vágott a 2. kiállásoknál.

andrea1
#10 andrea1 2016. október 10. 13:59  
qwerm:
a csapat? a csapat 1-2 néhány tagja. ahogy a pilóták nem tehetnek róla, ugyanúgy az azokért dolgozó szerelők, mérnökök... sajnálom mindet... néhány kivétellel...

Igazad van de mindig azt mondják egy csapat vagyunk, együtt nyerünk, együtt veszítünk. Sajnálatos hogy azok akik mindent megtettek azoknak be kell érni ennyivel, sajnálom őket, de ha ránézel a Rb-ra na ők megérdemlik, mindent jól csináltak. Ha vb címet akar nyerni ez a csapat a f1-ben akkor olyan jól kell múködnöd csapatként, olyan jó döntéseket kell tudnod hozni mint a RB vagy a Merci.Pláne az elnök miatt legyenek inkább csak 3.-ok.

qwerm
#9 qwerm 2016. október 10. 13:46  
andrea1:
Amit taktikailag ebben az évben leművelnek. Egyszerűen borzalmas, még az elején elmentek ezek, nehezen de sorozatosan rossz döntéseket hoznak. Jól muzsikált az autó, a versenyzők is toppon voltak. Ezzel nem mintha eddig nem de msot abszolút elbúcsúzhattak a 2. helytől és nem is érdemli meg ezt a csapat.

a csapat? a csapat 1-2 néhány tagja. ahogy a pilóták nem tehetnek róla, ugyanúgy az azokért dolgozó szerelők, mérnökök... sajnálom mindet... néhány kivétellel...

qwerm
#8 qwerm 2016. október 10. 13:20  
DUdi:
Szerintem Kanada is.

így utólag igen, de mondjuk kanadában a fene se gondolta, h annyit el lehet menni egy ultralággyal. és ugye malajziában is voltak jó néhányan, akik a vsc-ből húztak hasznot. tehát az elgondolás sztem abban az értelemben remek volt, h azonnal kapcsoltak. az már szerencsétlen körülmény, h olyan sokáig kitartottak a gumik.

andrea1
#7 andrea1 2016. október 10. 13:05  

Amit taktikailag ebben az évben leművelnek. Egyszerűen borzalmas, még az elején elmentek ezek, nehezen de sorozatosan rossz döntéseket hoznak. Jól muzsikált az autó, a versenyzők is toppon voltak. Ezzel nem mintha eddig nem de msot abszolút elbúcsúzhattak a 2. helytől és nem is érdemli meg ezt a csapat.

jtfan
#6 jtfan 2016. október 10. 12:40  

Szánalmas a Ferrari "agytrösztje". Ez egy sima bronz lehetett volna. Sőt 3-4-ben bejöhettek volna. Egyértelmű volt hogy itt nehéz előzni. A Ferrari kifejezetten jó formában volt. Erre rosszul időzített kerékcserékkel szépen elcsesztek mindent.

guide
#5 guide 2016. október 10. 12:20  
Hombre B:
Nekem ebből a szempontból az a fura, hogy erre szerződtették Clear-t, illetve, hogy ugye Allison jobban tudjon a fejlesztésekre koncentrálni. Valamiért még sem működnek jól a dolgok.

Jó lenne már kideríteni,hogy ki hozza meg a taktikai döntéseket.Olyat is olvastam,hogy egy bizonyos Ueda nevű ember a fő stratéga a Ferrarinál.
Egy kicsit furcsa,hogy őt nem lehet hivatalosan kritizálni,a pilótákat meg lehet.Nem tudom honnan ez a nagy bizalom irányába,mikor már az egyszeri nézők is látják a baklövéseket.

F1890
#4 F1890 2016. október 10. 11:49  
Hombre B:
Nekem ebből a szempontból az a fura, hogy erre szerződtették Clear-t, illetve, hogy ugye Allison jobban tudjon a fejlesztésekre koncentrálni. Valamiért még sem működnek jól a dolgok.

jah, vagy én itt kívülállóként látom mi az ami hasznos. ez az igazán nagy gond

Hombre B
#3 Hombre B 2016. október 10. 11:22  
F1890:
taktikai bakik: ausztrália, spanyolország, ring, szingapúr japán .(lehet több is van csak hirtelen ezek ugranak be) és sokszor nem is 1ik versenyzőjüknél hanem mindkettőnél ez az igazán szomorú

Nekem ebből a szempontból az a fura, hogy erre szerződtették Clear-t, illetve, hogy ugye Allison jobban tudjon a fejlesztésekre koncentrálni. Valamiért még sem működnek jól a dolgok.

DUdi
#2 DUdi 2016. október 10. 11:21  
F1890:
taktikai bakik: ausztrália, spanyolország, ring, szingapúr japán .(lehet több is van csak hirtelen ezek ugranak be) és sokszor nem is 1ik versenyzőjüknél hanem mindkettőnél ez az igazán szomorú

Szerintem Kanada is.

F1890
#1 F1890 2016. október 10. 11:06  

taktikai bakik:
ausztrália, spanyolország, ring, szingapúr japán .(lehet több is van csak hirtelen ezek ugranak be) és sokszor nem is 1ik versenyzőjüknél hanem mindkettőnél ez az igazán szomorú

Utoljára módosítva: 2016. október 10. 11:06

HairHungary