Visszatekintő: Amiről nem szívesen írtunk 2015-ben

írta: Motorsportal
2016. január 02. 17:14
FOTÓ: ©XPB/Motorsportal

Véget ért a 2015-ös év, mely korántsem volt a legkönnyebb a Forma–1 történetében. Miután pénteken sorra vettük a kedvenc múlt évi történeteinket, visszatekintő sorozatunk második részében azon témákat szedtük csokorba, amelyekkel nem szívesen foglalkoztunk…

Jules Bianchi és Juston Wilson halála

Egyike volt ez azon napoknak, amit az ember sosem fog elfelejteni, pedig mindent megtenne azért, hogy el tudja. Még hajnal volt, amikor érkezett a hír, s nem volt egyszerű beszámolni róla. Még úgy sem, hogy már a baleset utáni napokban tudhattuk, erre is fel kell készülnünk. De az ilyesmire nem lehet. Jules Bianchi hosszú hónapok küzdelme után végleg itt hagyott minket – s távozása az egész motorsport-társadalmat mélyen megrázta. Szomorú és tragikus történet ez, egy fiatal lángoló tehetségé, aki végül sosem kaphatta meg az esélyt. Ayrton Senna 1994-es halála óta ő volt az első versenyző, aki F1-es hétvégén elszenvedett baleset következtében hunyt el. Aztán augusztus végén jött az újabb tragédia: egy másik korábbi F1-es versenyző, Justin Wilson is a pályán lelte halálát.

E két eset felnyitotta a szemünket. Egyfelől figyelmeztetett, hogy a sportág még mindig veszélyes; másfelől pedig rámutatott, időnként mennyire kicsinyes dolgok terelik el a figyelmünket életszerűségéről, s a valóban fontos dolgokról.

Aznap így búcsúztunk Bianchitól

Képek, emlékek a versenyzőtársaktól

Bianchi születésnapjára

Jules Bianchi15 autó rajtolt Ausztráliában

A sportág már az év legelső versenyén kapott egy mélyütést, mintegy jelezve, távolról sincs minden rendben az F1-gyel. A melbourne-i idénynyitón a csődtől megmenekült Manor két éppen csak elkészült autója egy pillanatot sem töltött a pályán – rámutatva ezzel, mekkora pénzügyi válságban van a mezőny második fele az új motorformula bevezetése és az igazságtalan pénzelosztások miatt.

Aztán jöttek az újabb csapások: a rajtrácsra menet Kevin Magnussen, majd Danyiil Kvjat McLarenje, illetve Red Bullja is lerobbant, ami pedig a két csapat és motorpartnerük egészéves szenvedését vetítette előre. S egyúttal igazolta, a szigorú tesztkorlátozások, a fejlesztés terén bevezetett megkötések, a szabályok túlbonyolítottsága ugyancsak rossz hatással van a királykategóriára.

Mindezek tetejébe Valtteri Bottas hátsérülés miatt lépett vissza a versenytől, így az évet mindössze 15 autóval rajtoltatták el. Ilyen keveset az 1960-as évek óta egyszer láthatott az F1 közönsége: a botrányos 2005-ös Amerikai Nagydíjon, melyet a Michelin-csapatok bojkottáltak.

Csonka mezőnnyel rajtolt az új idény

rajt
Visszatér a tankolás – vagy mégsem

Májusban jött a váratlan meglepetés: a Stratégiai Csoport úgy döntött, 2017-től újra bevezeti a tankolást, azt remélve, hogy ezzel felrázzák a futamokat. A hírt az FIA több változástervezettel együtt jelentette be. Aztán már a döntés utáni első nagydíjhétvégén kiderült, amolyan vaklármáról van szó: az elképzelést gyakorlatilag egy csapat sem támogatja. Jöttek a viták, a visszakozás, majd egyszerűen kimondták: bocs, mégse jön a tankolás.

Az ügy nemcsak (újra) nevetség tárgyává tette az F1-es döntéshozás rendszerét, de arra is rávilágított, milyen mélyen beágyazódott problémák vannak a sportág irányításában. Nem kis mértékben köszönhetően annak, hogy a csapatok gyakorlatilag az FIA, azaz a valódi irányító testület fejére nőttek. Christian Horner ekkoriban találóan rávilágított a hat csapatot is tömörítő Stratégiai Csoport impotenciájára: „A stratégiánk az, hogy a lehető legkevesebb kérdésben értsünk egyet és jó kis szendvicseket együnk.”

A gond csak az, hogy egyre kevésbé tudunk ezen mosolyogni. Nem a tankolás volt ugyanis az egyetlen téma, amely kapcsán képtelenek voltak előrébb lépni idén. S e (szándékos?) döntésképtelenség, a parttalan viták és a hitelesség ezzel együtt történő elvesztése mind csak súlyos ballasztként lógnak a már több helyen is léket kapott hajó oldalán. Ember legyen a talpán, aki olyan szivattyút gyárt, mellyel ezzel együtt megállítható lesz a süllyedés…

Visszatér a tankolás

Mégsem tér vissza a tankolás

Felipe Massa, tankolás, 2007

Red Bull, Renault civakodás – és a motorvita

Nagy célokkal és optimistán vágott neki a 2015-ös évnek a páros, azonban már az Ausztrál Nagydíjon kiderült, a 2014-es gondok nem hogy megoldódtak, még súlyosbodtak is. Annak ellenére, hogy az előző év végén a Renault filozófiát váltott, s vezetőségben is a Red Bullnak tetsző személycseréket hajtott végre, a felek hamar kiásták a csatabárdot, nyilvános szópárbajukról pedig mindent elmond, hogy a kendőzetlen kritikák után Cyril Abiteboul, a Renault sportigazgatója még le is hazugozta Adrian Neweyt…

Nyárra kiderült, ez a kapcsolat már a legvégét járja: a Red Bull meg is erősítette, hogy az év végén szétválnak útjaik. Aztán kiderült, a nekik ígéretet tevő Mercedes mégsem ad nekik motort. S ezzel egy újabb, szintén hónapokon át tartó kínos mizéria vette kezdetét: ki adjon motort a Red Bullnak? Dietrich Mateschitz a kivonulással fenyegetett, a gyártók a Red Bull tudtára adták, hogy a legkevésbé sem izgatja őket a sorsuk, a durcás Red Bull és Renault pedig végül mégis egymás nyakán maradt.

Az F1-boltba visszajáró átlagember pedig megint csak annyit látott, hogy a kirakatban az eladók és tulajdonosok egymás nyakát szorongatva birkóznak odabent… Ugyan hogy várják el, hogy növekedjen a törzsvásárlóik száma?

A Red Bull szakítana

A Red Bull mégis a Renault-val marad

Red Bull

Monza veszélyben, a Német Nagydíj törölve

Az előzőnél kevesebb rivaldafényt kapott, de ez is egy hónapokon át húzódó vita volt az F1 2015-ös idényében. Mondhatni egy újabb szégyenfolt. Monza a Forma–1 szerves részét képezi, hogy az ott megrendezett futam jövőjét veszély fenyegeti, már önmagában a sportág betegségéről árulkodik. Bernie Ecclestone a tőle megszokott stratégiát alkalmazta. Kihasználva, hogy futamrendezésre várók kisebb sora kígyózik az ajtaja előtt, kiadta a jelszót: ha nem fizetik ki az általa megszabott (egyre növekvő) jogdíjakat, ő bizony veszi a sátorfáját.

Hogy mennyire szenvtelen a tradíciókkal, a szurkolók szenvedélyes ragaszkodásával és határozott állásfoglalásával szemben, már többször is bizonyította: 2015-ben például azzal, hogy hagyta kipottyanni a versenynaptárból a részben szintén a tőkehiány miatt bajba került Német Nagydíjat is. Jelen állás szerint úgy fest, egyelőre mindkét futam helyzete megoldódott. Olaszországban a nagydíj státuszának megváltoztatásával a kormányzat előteremtette a rendezéshez szükséges pénzt; Hockenheim pedig ott a 2016-os versenynaptárban. Nagy kérdés azonban, hogy meddig.

És az is, vajon melyik lesz az F1 számára az otthont jelentő Európa következő bajba jutó tradicionális helyszíne, amelyet adott esetben egy Hermann Tilke által megtervezett semmilyen pálya vált, egy tehetős, ámde F1-es bázissal és hagyományokkal nem rendelkező országban…

Ecclestone Monzát fenyegeti

A megoldás Monza problémáira

Elmarad a Német Nagydíj

nézők HockenheimKoldusbotra jutott a Lotus

2013-ig egy lendületes, egyedi arcvonásokkal rendelkező, nem túl gazdag, de annál életrevalóbb és kreatív csapatként ismertük a Lotust. Aztán a pénzhiány szép lassan őket is megváltoztatta. Már 2014-es mélyrepülésükkor kiderült, bőven van baj Enstone-ban. És mindezt a 2015-re kapott Merceds-motor, valamint az amúgy ígéretes autó sem tudta elfedni. A csapat a Force Indiával és a Sauberrel együtt eleve csak úgy tudta teljesíteni az év első versenyeit, hogy előleget kért Bernie Ecclestone-tól. Aztán a nem túl szerencsés évkezdés után (technikai hibák, kiesések) hamar kiderült, az évek során sokat vesztő tulajdonos inkább megválna csapatától, melybe már nem is kíván túl sok pénzt fektetni.

Elmaradtak a fejlesztések, teljesítményük hanyatlani kezdett, kiegyenlítetlen számláik miatt pedig egyre másra jöttek a kínos és szomorú ügyek: visszatartott gumik Magyarországon, lefoglalt felszerelés Belgiumban, zárva maradt kiszolgáló épületek Japánban, késve érkező szállítmányok az Európától távol eső év végi futamokon.

A Renault persze végül megmentette őket, s a helyzetük részben a velük való tárgyalások miatt is fajult idáig. Ha viszont a történteket a Force India átmeneti autóval teljesített első futamaival, valamint a szebb napokat is látott, az első hétvégén még Giedo van der Gardéval pereskedő Sauber nihiljével együtt tekintjük, megállapíthatjuk, hogy a közeg ellehetetleníti a középmezőnyt. Márpedig erős, karakteres, kreatív és meglepetésekre képes középmezőny nélkül aligha várhatunk színvonalas és egészséges versengést.

Gumik nélkül Magyarországon

Belgiumból csak napok múltán szabadultak

Fedél nélkül Japánban

Lotus

Búcsúzott Lowdon és Booth

A Manor nem sok vizet zavart idén: átalakított 2014-es autóikat gyakorlatilag csak a lekörözéseknél láthattuk. De az is csodaszámba ment, hogy egyáltalán láthattuk őket. Egy hajszálon múlt ugyanis csupán, hogy nem jutottak az előző év végén csődbe ment Caterham sorsára. Ráadásul sokáig az ő helyzetük még kilátástalanabbnak tűnt, mint az egykori riválisé.

Volt viszont két ember, akik egyszerűen nem nyugodtak bele ebbe. Graeme Lowdon sportigazgató és John Booth csapatfőnök még akkor is az istálló megmentésén dolgozott, amikor már se gyáruk nem volt, se új autójuk, és számos szakemberük is átszerződött más csapatokhoz. Ezek után végigcsinálni a 2015-ös bajnokságot már önmagában is felért egy győzelemmel. A két odaadó vezető azonban nem állt meg ennyinél: azonnal elkezdték alapozni a stabilabb és szebb jövőt.

Fájdalom, hogy a megmentőként segítségükre siető üzletember, Stephen Fitzpatrick végül úgy érezte, 2016-ban már mégsem lesz szükség rájuk. Hogy pontosan miben gyökeredzett a felek konfliktusa, máig nem teljesen tiszta. Az ugyanakkor mindenképp szomorú, hogy az elmúlt hat évet végigküzdő két nagy harcos – akiknek jelenléte jelentette a legfőbb kapaszkodót a szebb jövőről szőtt álmok megvalósíthatóságában – már nem lesz a csapattal az idén.

Váratlan vezetőcsere a Manornál

Graeme Lowdon, John BoothMagnussen távozott a McLarentől

2009 óta volt a McLaren utánpótlás-nevelő programjának a tagja, 2014 végén pedig sokáig úgy tűnt, ő küldheti nyugdíjba Jenson Buttont, s lehet Fernando Alonso csapattársa 2015-ben. A wokingi vezetők végül mégis a britet választották helyette, ám nem győzték hangsúlyozni, hogy továbbra sem engedik el pártfogoltjuk kezét, s még mindig hiszik, nagy jövő áll az ifjú dán előtt. Aztán tehetség ide, ígéretes debütálás és visszatérési tervek oda, a McLaren októberben meglepő bejelentést tett: nem hosszabbították meg az év végén lejáró szerződésüket. Ron Dennis utóbb azzal indokolta mindezt, hogy versenyzőjük „nem teljesítette az elé kitűzött célokat”.

Pedig még csak azt sem mondhatjuk, hogy nem volt potenciál a dánban. Az F1 kegyetlen világ – ezt számos más jobb sorsot érdemlő versenyző esetében megtapasztalhattuk már. Magnussen immáron biztosan hosszabb távra kikerült a királykategória vérkeringéséből (két év itt nagyon soknak számít), s még szomorúbbá teszi történetét, hogy tavalyi debütálásakor még ő és apja, Jan Magnussen is bizakodva hangoztatták: az érett gondolkodású és jól felkészült Kevinnel nem eshet meg ugyanaz, mint az idősebb Magnussennel, aki felelőtlen és éretlen hozzáállásával távolodott el előbb az őt pártfogó McLarentől, majd két idény után az F1-től is…

Magnussen a szakításról

Dennis Magnussen elküldéséről

Kevin Magnussen, McLaren

Büntetés büntetés hátán a McLarennél

Fennállása leggyengébb szezonján van túl a McLaren. A csapat versenyzői egész évben csak szenvedtek a Honda-motor gyengesége, valamint autójuk megbízhatatlansága miatt. Ausztriában még furcsának tűnt, amikor Fernando Alonsót és Jenson Buttont 25 rajthelyes büntetésekkel sújtották – miután később jöttek a 40-50 helyes hátrasorolások, már fel sem kaptuk a fejünket.

A két bajnok az idény során összesen 345 rajthelyes büntetést könyvelt el. Mindez egyfelől komoly kritika a McLaren irányába – másfelől viszont legalább akkora az FIA számára is. A motorcsere kapcsán osztott büntetésekről rendelkező szabály visszásságai az említett spierlbergi hétvégén domborodtak ki leginkább, ahol a le nem töltött büntetéseket vasárnap még időbüntetésekre is átváltották. Öröm az ürömben, hogy a szövetség ezt követően legalább belátta, ha nem lép, sportága válik nevetség tárgyává, így év közben legalább az utóbbi átváltott büntetéseket eltörölte.

A McLarennek a többi megmaradt – ez pedig számukra sem csinált valami jó reklámot…

Büntetéskáosz a Red Bull Ringen

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

opamisi
#2 opamisi 2016. január 04. 09:28  

Valaki magyarázza már el nekem mitől volt ekkora ász ez a Magnussen gyerek!

autopeti
#1 autopeti 2016. január 03. 10:59  

És gondolom Schumiról is szívesebben írtatok volna pozitív cikkeket, de sajnos erre nem volt mód.

Ma 47 éves a bajnok, Isten éltesse sokáig, a lehető legjobb felépülést kívánom neki!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához