Ana Carrasco történelmet írt!

írta: SilverMike
2013. október 16. 15:29

A Moto3-as géposztályban versenyző Ana Carrasco vasárnap örökre beírta nevét a gyorsasági motoros világbajnokság történelemkönyvébe, a Maláj Nagydíjon ugyanis több mint tíz év után első nőként a legjobb tizenöt között tudott végezni.

A tizenhat esztendős spanyol lány tíz évvel ezelőtt kezdett versenyszerűen motorozni, hazájában pedig hamar hírnevet is szerzett magának, hiszen több regionális bajnoki címet nyert 125 köbcentiméteres motorokkal. 2011-ben ő lett a CEV, vagyis a spanyol-bajnokság történetének első női pontszerzője, 2012-ben pedig a széria Moto3-as géposztályának első női nevezője. Világbajnoki pályafutása a 2013-as Katari Nagydíjon vette kezdetét, a média érdeklődését azonban már a felkészülési időszak alatt kivívta, hiszen több teszten sikerült a legjobb tizenöt közé kerülnie, így sokan biztosra vették, hogy a mezőny egyik legerősebb csapatának tagjaként hamar leteszi majd névjegyét. Ennek ellenére az idény első felében „elveszett a mezőny gyomrában” pedig több, számára ismert (főként spanyol) pályán is próbára tehette tudását.

Látványos formajavulása az Aragóniai Nagydíjon kezdődött, amikor Maria Herrera személyében „riválist kapott”. A nála jóval tehetségesebbnek tartott Herrera érkezését mindenki izgatottan várta, a szintén spanyol nemzetiségű kishölgy ugyanis jelenleg harmadik a CEV Moto3-as kategóriájában, ahol két futamgyőzelmének köszönhetően a bajnoki címre is esélyes, sőt 2012-ben és 2013-ban is a legjobb tíz között végzett az Európa-bajnokság Moto3-as géposztályában. Herrera azonban a vártnál gyengébben teljesített, honfitársa viszont látványos fejlődésnek indult, hiszen a futam utolsó köreiben is harcban volt a pontszerző helyek egyikéért. Azon a versenyen az utolsó pillanatban esett vissza a huszadik helyre, ám pályafutása első pontjainak megszerzésére mindössze két hetet kellett várnia, a számára teljesen ismeretlen malajziai pályán ugyanis tizenötödikként ért célba.

Eredményére sokan felkapták a fejüket, hiszen olyan neveket is le tudott hagyni, mint a jövő egyik legnagyobb sztárjának tartott belga Livio Loi, a KTM egyik gyári csapatában versenyző Arthur Sissis (papíron egyébként a spanyol lány is egy tökéletesen felkészített KTM-et kap), vagy a szintén sokra tartott Francesco Bagnaia (a pontszerző helyezést éppen tőle vette át a véghajrában). A Moto3-as géposztály első női pontszerzője egyébként a gyorsasági motoros világbajnokság „egyetemes” történelmében is helyet kapott, hiszen a 2001-es Olasz Nagydíj óta első lányként tudott egységet csenni az erősebb nem képviselőitől. Azon a futamon egyébként a kettőszázötvenesek mezőnyében futó Katja Poensgen zárt a legjobb tizenöt között (tizennegyedik lett). Ezt megelőzően Tomoko Igata tudott nőként pontokhoz jutni, mégpedig az 1995-ös Cseh Nagydíjon (hetedik lett a 125-ösök között).

„Malajziában nagyon jó versenyt futottam! Leírhatatlanul boldog vagyok, hogy sikerült pontot szereznem a világbajnoki mezőnyben. A verseny elején egy kicsit küzdöttem a motorommal, és, amikor láttam, hogy többen is elesnek, úgy gondoltam, hogy nem árt egy kicsit visszavenni a tempóból, és inkább megpróbálni óvatosabban, okosabban motorozni. Ezután egy nehezebb periódus következett, hiszen megfelelően kellett helyezkednem, miközben már a véghajrára is készültem, hat körrel a vége előtt azonban a csoportom élére kerültem. Az utolsó körben szerencsére sikerült még egy előzést végrehajtanom, ezzel pedig megszereztem életem első világbajnoki pontját! Mint mondtam, szuperül érzem magam! Most nagyon keményen dolgozom majd azon, hogy a szezon végéig újabb egységeket szerezzek!” - mondta Ana a MotoGP.comnak.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

orion
#3 orion 2013. október 17. 15:30  
SilverMike:
https://www.facebook.com/anacarrasco22?fref=ts itt a hivatalos Facebook-ján találsz pár képet.

kössz Mike :)

SilverMike
#2 SilverMike 2013. október 17. 14:05  
orion:
vmi jobb kép nincs a nyestről?

https://www.facebook.com/anacarrasco22?fref=ts itt a hivatalos Facebook-ján találsz pár képet.

orion
#1 orion 2013. október 17. 12:39  

vmi jobb kép nincs a nyestről?

HungaroInfo

 FORMA-1

Monza

02016.02.11. 12:56

Monza megint gondban van

02016.02.11. 12:11

Vége az óvatoskodásnak!

Palmer fogadalma

22016.02.11. 11:14

Ocon kettős szerepben

Idén a Német Túraautó-bajnokságban (DTM) bizonyíthat

32016.02.11. 10:34

Ezért hisz a Mercedes Wehrleinben

Egy szakértő és egy csapattárs is dicsérte a fiatal pilótát

MAGAZIN

James Hunt

22016.01.10. 14:08

Mit tanulhat a McLaren az első Honda-korszak előtti válságából?

„Nekünk annak idején egy jachtot kellett megfordítanunk. Ők most egy tartályhajóval próbálkoznak…”

82015.12.29. 13:22

Csoda Schumachertől – egy fokozattal a barcelonai dobogóra!

A Benetton volt mérnöke felidézte az emlékezetes 1994-es futamot

532015.12.09. 14:35

Így tárta fel az F1-es autó titkait az újonc Michael Schumacher!

Történetek egy benettonos bennfentestől